Vastgoed actueel - contract

Bijna helft Nederlanders tekent koopcontract blindelings

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft aangegeven wel eens een contract te tekenen zonder dat zij de inhoud helemaal hebben begrepen. Dit komt het meest voor bij een koop/huurcontract voor een woning (34 procent). InFinance schrijft dat op haar website.

Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener en verzekeraar DAS dat bureau Ipsos heeft gehouden onder 1.054 Nederlanders. Op de tweede en derde plek staat het tekenen van een arbeidscontract (22 procent) en het boeken van een vakantiereis (11 procent).

Te duur

Van de ondervraagden geeft 45 procent aan wel eens een contract te hebben getekend zonder de inhoud goed te begrijpen. Meer dan de helft (56 procent) van hen vraagt tevens geen advies als een juridische tekst niet wordt begrepen. Als reden geeft men hiervoor aan dit advies te duur te vinden (28 procent), geen advies nodig te hebben (39 procent) of niet te weten bij wie men hiervoor moet zijn 17 procent. Van de respondenten die hun handtekening onder een contract hebben gezet zonder de inhoud ervan te begrijpen, zegt 20 procent in een juridische procedure terechtgekomen te zijn.

Zorgelijk

DAS vindt het zorgelijk dat mensen geen advies inwinnen als de betekenis van een contract niet voldoende duidelijk is. Veel juridische conflicten kunnen volgens de rechtsbijstandsverzekeraar worden voorkomen als iemand zich goed laat informeren. Daarvoor moet juridische hulp voor iedereen laagdrempelig zijn.

Bron: InFinance