Bouwtunnel dwars door portiekflat

Voor de renovatie van een wooncomplex in een drukke wijk in Amsterdam, kwam woningcorporatie Ymere samen met co-makers ERA Contour en Hemubo op een lumieus idee: de binnentuin als bouwplaats laten dienen. Hiervoor moest alleen wel het wooncomplex met sociale huurwoningen uit 1935 worden 'doorboord'.

Wat te doen wanneer je een grootscheepse renovatie plant in het midden van een woonwijk in Amsterdam? Dan bedenk je een plan om dit zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.

Beter dan een hijskraan

Woordvoerder Coen Springelkamp van Ymere: “Materialen over het complex heen tillen was te kostbaar. Ook zou er dan twee jaar lang een hijskraan in de drukke wijk komen te staan. Dat zou teveel overlast voor de buurt veroorzaken. Techneuten kwamen op het idee twee appartementen uit het complex te halen. Ze deden inspiratie op bij een ander complex in de wijk waar de binnentuin dankzij een onderdoorgang bereikbaar is.”

Het maken va nde tunnel bleek volgens de berekeningen veilig en geen probleem. “Maar dan moet je het de bewoners nog wel vertellen.” De bovenburen van het 'gat' kregen het enigszins benauwd, maar konden worden gerustgesteld. Toch maakte geen van hen van de mogelijkheid gebruik tijdelijk ergens anders te gaan wonen. “Ze zijn nu onder de indruk van de oplossing”, aldus de zegsman. De inwoners van de verwijderde appartementen, zijn wel tijdelijk elders onder gebracht.

Niet op de kaart

Na het verwijderen van de appartementen, stuitte de bouwploeg op de begane grond op een expansie vat van de blokverwarming dat vooraf niet was gesignaleerd. “Het obstakel stond op geen enkele tekening. Het vat is verplaatst. Toen lagen er nog wel allemaal buizen op de grond die we niet zomaar konden verwijderen. Daar hebben we platen overheen gelegd, zodat het bouwverkeer eroverheen kan.”

Foam laag

Om zonder al te veel overlast de achtergevel te vervangen en verplaatsen, heeft de corporatie bovendien het plan opgevat een foamlaag op de gevel en in de binnentuin te spuiten. Deze zal het puin en stof opvangen, zodat de verbouwing zo min mogelijk voor overlast zal zorgen.

Alsof er niets is gebeurd

Zodra de renovatie voorbij is, zullen voorbijgangers niets meer van de ingreep merken. De stenen van de voorgevel zijn bewaard gebleven. Zo kan deze weer in de originele staat worden teruggeplaatst. Naar verwachting is het project eind 2018 afgerond.