Gevolgen Brexit

'Brexit kan hypotheekrente nog verder doen dalen'

De hypotheekrente in Nederland kan door Brexit mogelijk nog verder dalen. Doordat veel beleggers vluchten naar de relatief veilige haven Nederland, is de kapitaalmarktrente verder gedaald tot een absoluut historisch dieptepunt. En vooral de hypotheekrentes voor langere periodes volgen de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Dat meldt HomeFinance.

Gevolgen Brexit

Afgelopen donderdag kozen de Britten met een kleine meerderheid voor het verlaten van de Europese Unie. In de week die daarop volgde, worden langzaam de (vaak pijnlijke) gevolgen van de Britse keuze duidelijk. Één van die gevolgen is dat de Britten afgelopen maandag de hoogste status van kredietwaardigheid verloren.

Geen Triple A meer

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde de Britse Credit Rating in 1 keer met twee stappen van AAA naar AA, met een negatief vooruitzicht. Ook kredietbeoordelaar Fitch, waar de Britten al de hoogste status hadden verloren, verlaagde nogmaals de rating: van AA+ naar AA, eveneens met een negatief vooruitzicht. De Britse keuze om uit de EU te stappen leidt tot zoveel onzekerheid, dat de kredietbeoordelaars op een mogelijk verdere verlaging in de nabije toekomst zinspelen.

Lagere NL kapitaalmarktrente

Een lagere kredietbeoordeling betekent meestal dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen. En in landen waar nog wel de hoogste kredietwaardigheid geldt, daalt de kapitaalmarktrente juist verder. Zo ook in Nederland. Was de kapitaalmarktrente afgelopen donderdag (voor de Brexit) nog 0,297%, inmiddels is deze gedaald tot het absolute laagterecord van 0,129%. Nooit eerder was de kapitaalmarktrente voor Nederlandse 10-jaars obligaties zo laag.

Pensioenproblemen

Gepensioneerden zullen de ontwikkelingen met argusogen aanzien. Doordat de dekkingsgraad van pensioenfondsen gekoppeld is aan de stand van kapitaalmarktrente, kan de dekkingsgraad mogelijk op termijn verder dalen. Des te lager de rente, des te meer vermogen pensioenfondsen moeten reserven om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Ook de gedaalde beurskoersen zal het vermogen van pensioenfondsen geen goed doen. In het uiterste geval moeten de pensioenen zelfs verder gekort worden.

Nog lagere hypotheekrente

Positiever kan het nieuws voor huizenkopers en huizenbezitters worden. Ervaring uit het verleden leert dat (met name de langlopende) hypotheekrentes de ontwikkeling van de kapitaalmarkt rente volgen. Daardoor zou de hypotheekrente op termijn de daling van de kapitaalmarktrente kunnen volgen.

Aan de andere kant: wanneer houdt deze ontwikkeling op? Met een kapitaalmarktrente van 0,129% is er nog weinig ruimte om verder te dalen. Tenzij de Nederlandse kapitaalmarktrente de Duitse variant gaat volgen. In Duitsland, dat als veiligste haven wordt gezien, bedraagt de kapitaalmarktrente inmiddels -0,10%. De vraag is nu of de Duitse hypotheekverstrekkers deze negatieve rente aan hun klanten zullen doorgeven.

In Vastgoed 5 een uitgebreid artikel over negatieve hypotheekrente 
In Vastgoed 6 een artikel over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor onze woningmarkt

Bron: HomeFinance