Compensatie voor 'onterechte' risico-opslag hypotheek

Huiseigenaren met een spaarhypotheek, die ten onrechte te veel hypotheekrente hebben betaald aan hun bank, moeten daarvoor worden gecompenseerd. Dat vinden Stichting Woekerrente en Vereniging Eigen Huis.

Risico-opslag

Banken laten klanten extra rente ('risico-opslag') betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Maar bij een spaarhypotheek wordt een spaarpot opgebouwd, waardoor het risico dat de klant zijn hypotheek niet kan aflossen steeds lager wordt en zelfs kan verdwijnen. Desondanks blijft de risico-opslag in stand bij verlenging van de rentevasteperiode.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat vijf banken hun klanten bij verlenging van de renteperiode een onnodige risico opslag (kunnen) rekenen. Die banken zijn Achmea, Delta Lloyd, ING, Obvion en SNS. Zij gaan er bij iedere nieuwe renteperiode opnieuw van uit dat de risicocategorie waarin klanten waren ingedeeld bij het afsluiten van de hypotheek, ongewijzigd is gebleven.

Onderhandelingen

Lucia Melcherts, voorzitter van Stichting Woekerrente: “Andere geldverstrekkers zijn wel zorgvuldig bij het berekenen van een nieuwe rente en rekenen geen risico-opslag als daartoe geen aanleiding meer is. Dus waarom doet de ene bank het wel goed en de andere niet? Daar moet iets aan gebeuren en daarom komt Stichting Woekerrente in actie. Eerst zullen wij onderzoeken of het mogelijk is om via onderhandelingen met de banken op korte termijn tot een redelijke oplossing te komen. Indien dat niet mogelijk blijkt, zijn we klaar om een juridische procedure te starten.”

Momentopname

De Volksbank, moederbedrijf van hypotheekverstrekkers SNS, RegioBank en BLG Wonen, laat weten de renteopslag wel degelijk aan te passen als blijkt dat er geen of verminderd risico is. Na afloop van de rentevaste periode gebeurt het automatisch, tussentijds op verzoek van de klant, aldus de bank.

“Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis betreft natuurlijk een momentopname. Het is dan ook mogelijk dat een aantal banken in de tussentijd hun beleid voor de toekomst heeft aangepast. Dat juichen wij toe. Maar dat betekent wel dat ze dan ook consequent moeten zijn en de fout ook over het verleden moeten herstellen”, aldus Lucia Melcherts.

Aanmelden

Huiseigenaren kunnen zich via www.woekerrente.nl aansluiten bij de actie. Ze hoeven geen inschrijfgeld te betalen, alleen in geval van succes wordt achteraf 20% gevraagd van de ontvangen compensatie. Voor leden van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis is dat 15%.

Bron: NU.nl en Vereniging Eigen Huis