Vastgoed Actueel boeterente

Consumentenbond en VEH dringen aan op terugstorten boeterente

In een brief aan alle banken doen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis een dringende oproep om met terugwerkende kracht te veel betaalde boeterente (voor 14 juli 2016) terug te betalen aan de klant. De Volksbank gaf al het goede voorbeeld.

Geldverstrekkers zouden het voorbeeld van de Volksbank moeten volgen vinden VEH en de Consumentenbond. Deze bank stort met terugwerkende kracht tot 2011 het te veel betaalde boetebedrag terug op de rekening van de klant.
Vanaf 2011 hebben veel huiseigenaren hun hypotheek overgesloten en boeterentes betaald die hoger waren dan het financiële nadeel van hun bank. Dat mag wettelijk niet. In 2017 publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een Leidraad waarin is vastgelegd hoeveel boeterente banken mogen rekenen. En dat consumenten die na 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden, moeten worden gecompenseerd.
De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis willen echter dat geldverstrekkers ook klanten compenseren die vóór 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden. De toen geldende regelgeving biedt daarvoor een juridische basis.

230 euro

De Volksbank schatte dat het in hun geval gaat om circa 20.000 klanten die gecompenseerd worden, verspreid over de labels SNS, RegioBank en BLG Wonen. De gemiddelde compensatie bedraagt per klant ongeveer 230 euro. ING wil ongeveer 7.000 klanten boeterente terugbetalen, maar volgens VEH zijn met die correctie niet alle zaken uit het verleden afgedaan.

Dagvaarding

De twee belangenorganisaties hebben inmiddels één van de weigeraars, Delta Lloyd bank, gedagvaard om ervoor te zorgen dat gedupeerde klanten van de bank worden gecompenseerd.

Bron: AM Web