Vastgoed actueel - consumentenvertrouwen

Consumentenvertrouwen op de woningmarkt daalt opnieuw

Het consumentenvertrouwen op de woningmarkt is deze maand verder gedaald, stelt Vereniging Eigen Huis. Tot het najaar van 2017 was het vertrouwen stabiel, maar in september zette de daling in. In maart komt de Eigen Huis Marktindicator uit op een score van 107. Dit is nog steeds ruim boven de neutraalwaarde van 100, maar veel lager dan de hoogste score van 121 die eind 2016 werd behaald.

De daling is volgende De Vereniging Eigen Huis vooral te wijten aan het feit dat minder mensen positief zijn over de situatie om een woning te kopen. 8 op de 10 Nederlanders denkt dat het einde van de stijgende huizenprijzen nog niet in zicht is. De helft van de respondenten denkt dat de hypotheekrente zal gaan stijgen.

Ongunstige tijd

Voor het eerst sinds jaren vinden meer mensen het een ongunstige tijd dan een gunstige tijd om een woning te kopen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de verslechterde betaalbaarheid en het beperkte aanbod van koopwoningen. De ongunstige fiscale behandeling van de woning is steeds minder een issue. Waar in januari 32 procent van de respondenten dit aangaf als reden, is dit nu nog 21 procent. Voor de hele Eigen Huis Marktindicator kunt u hier terecht. 

Bron: Vereniging Eigen Huis.