piglet-3386356_960_720

De politiek lijkt doordrongen van de noodzaak van nieuwe woningbouw. Vandaag werd bekend dat D66 het aantal kippen en varkens bij Nederlandse boeren met de helft wil terugbrengen. De regeringspartij wil daarmee de stikstofuitstoot terugdringen en zo ruimte maken voor woningbouw.

De politiek lijkt doordrongen van de noodzaak van nieuwe woningbouw. Vandaag werd bekend dat D66 het aantal kippen en varkens bij Nederlandse boeren met de helft wil terugbrengen. De regeringspartij wil daarmee de stikstofuitstoot terugdringen en zo ruimte maken voor woningbouw. In het plan is geen plek meer voor 50 miljoen kippen en 6 miljoen varkens. D66 wil ook het aantal koeien terugdringen, hoewel minder drastisch.

Het idee volgt op een uitspraak van de Raad van State, die dit jaar oordeelde dat het Nederlandse programma om stikstofuitstoot te beperken niet goed werkt. Als gevolg van de uitspraak ligt de bouw van duizenden nieuwbouwwoningen voorlopig stil. Als de landbouw minder stikstouf uitstoot, komt er mogelijk meer ruimte om woningbouw te kunnen laten doorgaan.

Schouten: onrealistisch en niet chic

Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) reageerde geïrriteerd op het voorstel van D66 om de veestapel te halveren als oplossing voor de stikstofproblemen. Schouten noemt het plan onrealistisch. Bovendien vindt ze het “niet chic” dat je als boer of boerin “in de krant kunt lezen dat je wel kunt verdwijnen”, zei Schouten vanmorgen bij de inloop van de ministerraad.

NVM: woningbouw uitzonderen van de regels

Inmiddels heeft ook de NVM gereageerd op de stikstofcommotie. Voorzitter Onno Hoes pleitte in het programma Spraakmakers voor een uitzonderingspositie voor de woningbouw.
Hoes, die sinds een maand voorzitter is van de makelaarsvereniging, steunt daarmee het pleidooi van de Haagse wethouder Boudewijn Revis, die waarschuwde dat de woningbouw in Den Haag ernstig in de knel komt door de stikstofregels. 
Hoewel Hoes het pleidooi van de Haagse wethouder ‘gevoelsmatig’ steunt, betwijfelt hij of het uitzonderen van de woningsector ‘juridisch hard te maken is’. Het is volgens de NVM-voorzitter maar de vraag of de Raad van State bereid zou zijn om een uitzonderingspositie te creëren. ‘Maar proberen kan je het altijd.’

Bron: NOS