Vastgoed actueel - hypotheekaanvragen

'Daling hypotheekaanvragen mede door nieuwe Nibud-normen'

Opnieuw daalt het aandeel hypotheekaanvragen in de leeftijdscategorie tot 40 jaar. In januari daalde de aanvragen naar 47 procent van alle aanvragen in Nederland. “Deze cijfers illustreren de bekende moeilijke positie van (alleenstaande) starters op de woningmarkt”, aldus De Hypotheekshop.

Kleine min

De CMIS-dochter laat weten dat er een kleine min tot ongeveer 1 procent voor alle inkomenscategorieën tot €50.000 in het aandeel hypotheekaanvragen is. Dit laat AM:WEB weten. “Een deel van deze teruggang moet overigens worden toegeschreven aan het afnemende woningaanbod in de categorie tot €250.000”, aldus De Hypotheekshop. Voor de inkomens daarboven is er nog wel een kleine plus zichtbaar.

Meer lenen

Nu de Nibud-normen zijn aangepast en de leencapaciteit op inkomen wordt bepaald, is dit effect ook zichtbaar volgens De Hypotheekshop. Bij de bepaling van de normen voor 2018 ging het Nibud onder meer uit van een flinke loonstijging die negatieve factoren, zoals beperking van de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens, teniet zouden. Consumenten zouden hierdoor in 2018 zelfs meer kunnen lenen voor het financieren van een eigen woning als in 2017. 

Verschillende factoren

De Hypotheekshop: “Het andere deel (van de vermindering van het aantal aanvragen) betreft waarschijnlijk consumenten die vooralsnog nog niet voor de loonstijging van 2,2 procent in aanmerking zijn gekomen, waar het Nibud bij het vaststellen van de woonquotes voor 2018 vanuit is gegaan. Wellicht ook dat het hogere bedrag aan eigen geld dat met ingang van dit jaar moet worden meegebracht voor het betalen van de kosten koper -in 2018 kan maximaal een hypotheek tot 100 procent van de woningwaarde worden afgesloten- de groep lage en middeninkomens relatief harder treft.”

Bron: AM:WEB