Vastgoed Actueel lage inkomens

'Daling maximale leencapaciteit voor lagere inkomens'

Terwijl huishoudens met lagere inkomens het al moeilijk hebben op de oververhitte woningmarkt met stijgende huizenprijzen, ziet juist deze groep in 2018 de maximale leencapaciteit dalen. Dit zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, tegen InFinance.

Volgens De Hypotheker zijn met name starters en alleenverdieners de dupe van de nieuwe leennormen die vorige week werden gepresenteerd in het Nibud-rapport Financieringslastnormen 2018. Zo meldt De Jong aan InFinance: “Met name alleenverdieners met een bruto inkomen tot 50.500 euro gaan er in 2018 flink op achteruit. Ook tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 45.000 euro zien hun leencapaciteit in 2018 dalen. Tweeverdieners met een midden- of hoger inkomen blijven stabiel of kunnen volgend jaar meer lenen. Ook Vereniging Eigen Huis ondersteunt deze conclusie.”

Werkelijkheid

Volgens het Nibud kunnen huizenkopers volgend jaar meer lenen voor een hypotheek, zeker met de verwachte gemiddelde loonstijging. De Hypotheker stelt echter dat dit rooskleuriger wordt geschetst dan het in werkelijkheid is. Een berekening laat zien dat vooral voor alleenverdieners de leencapaciteit er volgend jaar op achteruit gaat, op basis van de gemiddelde NHG rente van 2%.

Lastiger

De Hypotheker: “Zo krijgt iemand met een modaal bruto jaarinkomen van 30.500 euro niet meer een maximale hypotheek van 134.091 euro, maar slechts 130.652 euro. Een verschil van 3.439 euro. Bovendien loopt dit verschil op bij hogere inkomens. Pas als een alleenverdiener meer dan 50.500 euro verdient, blijft de leencapaciteit gelijk. Voor alleenverdieners met een lager inkomen wordt het komend jaar dus lastiger om een huis te kopen.”

Samenwonenden

De Hypotheker noemt het tevens opvallend dat samenwonenden met lagere inkomens er – ondanks dat het tweede inkomen in 2018 iets zwaarder wordt meegeteld – ook op achteruit gaan. “Een stel met een gezamenlijk jaarinkomen van 45.500 euro, kan in 2018 5.185 euro minder lenen ten opzichte van 2017. Bij samenwonenden met een middeninkomen blijft de leencapaciteit gelijk en stellen waarbij de hoofdkostwinner minimaal 40.500 euro per jaar verdient, kunnen een hogere hypotheek afsluiten.”

Bron: InFinance