ErinThuis

Dankzij ErinThuis het bord uit de tuin gehaald, ik blijf thuis!

Mevrouw Hendriks, weduwe van haar tweede man, woont zelfstandig in een vrijstaande woning in de prachtige Achterhoek. Mevrouw heeft vier zonen. Drie daarvan wonen in Noord-Holland, één in Duitsland; allen ver bij haar vandaar. Mevrouw Hendriks speelt dagelijks op haar vleugel, draagt op haar manier actief bij aan het verbeteren van de wereld en maakt samen met de vereniging hennepolie voor medicinale doeleinden. Ze heeft een bijzonder mooie kijk op de wereld.

Mevrouw Hendriks was na een lichte TIA van plan haar huis te verkopen en zich in Noord-Holland te vestigen om dichter bij drie van haar zonen te kunnen zijn. Op die manier zou ze hulp en ondersteuning aan hen kunnen vragen als dat nodig was. Alleen wonen in een vrijstaand huis gaf haar geen veilig gevoel. ‘Wie merkt het als ik me niet lekker voel of ergens op de grond lig’, vroeg zij zich af. Mevrouw had haar buren reeds benaderd om waakzaam te zijn, als bijvoorbeeld de gordijnen langer dan gebruikelijk dicht bleven. Het te koop bord stond reeds in de voortuin.

Toch bleven er vele vragen door het hoofd van mevrouw Hendriks spoken. ‘Moet ik wel verhuizen naar een woonruimte waar ik, wanneer nodig, zorg af kan nemen of kan ik toch beter zelfstandig blijven wonen? Wat gebeurt er met de overwaarde van mijn huis als ik besluit te verkopen? Kan ik zelf de regie houden over mijn levenseinde? Welke voordelen heeft vroegtijdig schenken aan mijn kinderen?’ Deze vragen en meer hielden mevrouw Hendriks dagelijks bezig.

In haar zoektocht naar antwoorden is mevrouw Hendriks via Woonz (een platform waar senioren, familieleden, mantelzorgers en woningaanbieders elkaar kunnen vinden) bij ErinThuis terechtgekomen. Samen met initiatiefnemer Ludan Schmid heeft ze haar situatie uitvoerig besproken. Tijdens het prettige gesprek kwamen onder andere haar nalatenschap, welzijn en woonsituatie aan de orde. Mevrouw Hendriks kwam tot de conclusie dat wonen in haar eigen huis en vertrouwde omgeving, met haar sociale leven en contacten het beste voor haar is. Ze heeft het te koop bord snel uit de tuin gehaald.

Om het gevoel van veiligheid en welzijn te verhogen bekijkt ErinThuis samen met mevrouw Hendriks de mogelijkheden om domotica in haar woning toe te passen. Omdat zij graag de regie wil blijven houden over haar leven, heeft zij een levenstestament laten opstellen. De vragen over haar woonsituatie en de financiën zijn beantwoord door een kundige estate planner uit het netwerk van ErinThuis. “Door de juiste vragen te stellen heeft ErinThuis ervoor gezorgd dat ik met een veilig, comfortabel gevoel in mijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen”, aldus mevrouw Hendriks.

Mevrouw geeft aan dat het gesprek, het daaropvolgende adviesrapport en alle ingezette acties haar een gevoel van duidelijkheid geven: “Ik voel me een stuk sterker.”