Vastgoed actueel - hypotheekshop

De Hypotheekshop: 'Hevige concurrentie op 10 jaar vast met NHG'

Naast de constante rente op de kapitaalmarkt, zorgde de korte week als gevolg van Hemelvaart eveneens voor een beperkt aantal wijzigingen van de hypotheekrente: Hypotrust en Vista schoven hun aanpassingen door naar de nieuwe week. De wijzigingen laten geen eenduidig beeld zien. De gemiddelde rentemarge -het deel van de hypotheekrente van waaruit geldverstrekkers de kosten en winst betalen- bevindt zich al enkele weken op een erg laag niveau, waardoor een verdere daling van de hypotheekrente voorlopig niet waarschijnlijk lijkt. Dat meldt De Hypotheekshop.

Tussen Europa en Amerika blijft politieke spanning in de lucht hangen. De importheffingen op staal en aluminium werden begin mei weliswaar met een maand uitgesteld door de Amerikaanse president, maar het opzeggen van het Iran-akkoord door Trump leidt mogelijk tot een nieuwe confrontatie. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, sprak in april de verwachting uit dat de handelsspanningen een gering effect op de economie van de eurozone zullen hebben, al zal het vertrouwen er wel onder lijden. De gedaalde inflatie in april en de tegenvallende economische groei van de laatste maanden in de eurozone vormen een tegenvaller voor de ECB, die van invloed kan zijn op het afbouwen van het opkoopprogramma dat na de zomer afloopt. 

Hoewel de meeste consumenten er voor kiezen om de rente 20 jaar vast te zetten, is de concurrentie op 10 jaar vast met NHG toch nog altijd het hevigst: het verschil tussen de eerste tien geldverstrekkers bedraagt slechts 0,02 procent-punt. Met name door veertigers en zeventig-plussers, en bij hypotheken tot 65 procent van de woningwaarde wordt er gekozen om de rente 10 jaar vast te zetten. Ook consumenten die hun hypotheek rechtstreeks via de bank sluiten kiezen vaker voor deze middellange renteperiode.

Bron: De Hypotheekshop