Vastgoed actueel - hypotheekshopnieuws

De Hypotheekshop: 'Hoogste weekaantal renteverlagingen sinds november'

Vorige week verlaagden een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente als gevolg van de Open Huizen Dag aankomende zaterdag. Sinds november zijn er niet meer zoveel weekaantal renteverlagingen geweest. Al waren de meeste wijzigingen beperkt in omvang. Dit meldt De Hypotheekshop.

Onder de verlagers bekende aanbieders als ABN Amro, SNS Bank en Obvion. Ook MUNT Hypotheken heeft voor de komende week een verlaging van de rentetarieven aangekondigd. Er lijkt op dit moment ruimte voor meer renteverlagingen.

ING voert tijdelijk een renteactie waarbij het tarief van 12 jaar vast gelijk is aan het tarief voor 10 jaar vast voor annuïteiten- en lineaire hypotheken. ABN Amro en Florius bieden voortaan een rentekorting op lineaire hypotheken ten opzichte van annuïteiten. Deze korting is beschikbaar bij de keuze voor 20 jaar vast, maar de hoogte (0,05 procent-0,10 procent-punt) is afhankelijk van de tariefklasse. Met de korting proberen deze banken de keuze voor de onbekendere aflosvorm ‘lineair’ te stimuleren, stelt De Hypotheekshop. Allianz kende al een dergelijke korting.

De graadmeter voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, daalde vorige week licht. De daling lijkt te zijn veroorzaakt door de steeds reëler wordende handelsoorlog tussen Amerika en China, en de verwachting dat de ECB vanwege de achterblijvende inflatie het in september van dit jaar aflopende opkoopprogramma toch gaat verlengen. De kapitaalmarktrente is nu per saldo in anderhalf jaar tijd circa 0,50 procent-punt gestegen. De gemiddelde hypotheekrente is vooralsnog slechts beperkt meegestegen

(+ 0,20 procent-punt op 10 en 20 jaar vast met NHG) of zelfs gedaald (- 0,25 procent-punt op 5 en 30 jaar vast zonder NHG).

Bron: De Hypotheekshop