Vastgoed actueel- Hypotheekshop

De Hypotheekshop: renteverhogingen en -verlagingen gaan gelijk op

De gemiddelde hypotheekrente is al sinds maart aan het dalen. Ondanks de verlagingen ontloopt het totaal aantal renteverhogingen en -verlagingen elkaar dit jaar tot nog toe niet veel (47 procent om 53 procent). De verhogingen vonden met name plaats in januari en februari. In de maanden die volgden hebben veel aanbieders renteverlagingen doorgevoerd. Dat schrijft De Hypotheekshop.

Daarbij lag het zwaartepunt van de banken in maart, voor de start van het hypotheekseizoen. Geldverstrekkers als pensioenfondsen en regiepartijen waren juist actiever in juni. Het aantal rentewijzigingen per aanbieder verschilt tot dusverre enorm. Zo passen Hypotrust Comfort, Merius en bijBouwe bijna wekelijks hun rentetarieven aan, terwijl Philips Pensioenfonds, Triodos en Obvion de rente dit jaar nauwelijks hebben gewijzigd. Over het algemeen voeren regiepartijen meer rentewijzigingen door dan buitenlandse banken en pensioenfondsen. De top 10 geldverstrekkers volgens het Kadaster bewegen zich haast allemaal rond het gemiddelde aantal.

Laagterecord

De afgelopen weken lag het aantal renteverlagingen door geldverstrekkers steeds hoog. Wellicht door de start van de zomervakantie nam dit aantal vorige week iets af, waardoor alleen het gemiddelde op 10 jaar vast met NHG verder daalde. Op dit moment staan maar liefst 5 van de 10 gemiddelde hypotheekrentes die De Hypotheekshop monitort (variabel, 5, 10, 20 en 30 jaar vast; met en zonder NHG) op de laagste stand ooit. Ook de gemiddelde hypotheekrentes op de lange renteperioden 20 en 30 jaar vast naderen hun laagterecords. Dit is echter nog niet het geval op 10 en 20 jaar vast met NHG: deze renteperioden hebben de laatste jaren wat aan belang ingeboet.

Renteopslag 

Vorige week was verder opvallend de verlaging door SNS Bank van de rente-opslag op aflossingsvrij voor de langere rentevaste perioden. Begin juni verlaagde ook ABN AMRO al de opslag op aflossingsvrij. Het afgelopen jaar hebben de grootbanken de rentes op aflossingsvrij juist verhoogd ten opzichte van hun annuïtaire rentetarieven, zoals recent nog de Rabobank. De belangrijkste reden voor deze verhoging is de inwerkingtreding van de nieuwe Basel-regelgeving, waarbij banken vanaf 2027 meer kapitaal achter de hand moeten houden voor aflossingsvrije hypotheken. Mogelijk dat de recente verlagingen van deze opslag tot doel hebben de concurrentiepositie te verbeteren. Doorstromers en oversluiters hebben vaak een deel aflossingsvrij dat ze willen meenemen naar de nieuwe hypotheek

Kapitaalmarktrente

De onrust rond de handelsoorlog tussen Amerika en China bleef de beurzen vorige week bezig houden. De rente op de kapitaalmarkt bevindt zich al een tijdje op de laagste stand van dit jaar. De vrees bij beleggers dat er geen brexit-akkoord zal zijn als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar maart de Europese Unie verlaat, zorgde vrijdag voor een verdere lichte daling.

Bron: De Hypotheekshop