Persoonlijke lening vastgoedactueel.nl

De persoonlijke lening en de hypotheeklening: wat zijn de verschillen?

Elke huizenbezitter weet wat het is: een hypotheeklening. Het is eerder regel dan uitzondering dat de woning minimaal deels met zo’n lening wordt gefinancierd. Toch is het ook mogelijk bij de aanschaf of verbouwing van een huis gebruik te maken van een persoonlijke lening. Dit klinkt niet voor de hand liggend maar het is in sommige situaties wel een goede oplossing. Om de juiste keuze te maken, is het van belang te weten wat de verschillen zijn tussen beide leningssoorten en wanneer je het beste voor welke lening kunt kiezen.

Verschillen tussen de persoonlijke lening en de hypotheeklening

De hypotheeklening is bedoeld voor de aanschaf van een woning. Die woning dient dan ook als onderpand. Een persoonlijke lening kent geen onderpand. Deze extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker zorgt ervoor dat je een hoger bedrag kunt lenen tegen een lagere rente. De looptijd van een hypotheek is ook vaak langer. Een persoonlijke lening wordt ook wel ingezet voor eenmalige grote aankopen, zoals een auto. En een lening voor een auto zul je sneller afgelost willen hebben dan een lening voor je woning. Een auto gaat immers minder lang mee.

Om de bank nog meer zekerheid te geven, is bij een hypotheeklening het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Kies je voor een persoonlijke lening, dan hoeft dit niet. Dat scheelt in de kosten. Dat brengt ons bij de prijs van de lening. Voor het afsluiten van een hypotheeklening moet je een adviseur inschakelen en de woning laten taxeren. Bovendien moet je ervoor naar de notaris. Alles bij elkaar levert dit een behoorlijke kostenpost op en het duurt ook nog eens lang. Een persoonlijke lening sluit je gemakkelijk af achter je computer en het geld kan snel op je rekening staan. Daar staat dan wel de hogere rente tegenover.

Welke lening kies je voor je woning?

Koop je een woning die je vrijwel helemaal met geleend geld wilt betalen, dan is de keuze niet zo moeilijk. In dit geval is de hypotheeklening de voordeligste keuze. De lagere rente weegt dan voldoende op tegen de extra kosten. Wil je echter je huidige woning gaan verbouwen voor een beperkt bedrag, bijvoorbeeld 10.000 euro, dan zijn de bijkomende kosten van een hypotheek zo hoog dat je beter voor een persoonlijke lening kunt kiezen. Dit heeft onderzoek van MoneyView uitgewezen.

Een andere situatie waarin een persoonlijke lening handig kan zijn, is als je na de verkoop van je woning en de koop van een nieuwe woning een restschuld wilt meefinancieren. Als je geldverstrekker dit niet wil, kun je het anders regelen. Zorg er in dat geval voor dat je eerst de hypotheek afsluit. Andere leningen zorgen er namelijk voor dat je een minder hoge maximale hypotheek krijgt. Sluit vervolgens een persoonlijke lening af voor de restschuld. Hierbij wordt dan weer geen rekening gehouden met de bestaande hypotheek.

Misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan, maar de hypotheeklening is niet de enige optie als je geld nodig hebt voor je huis. Kies de juiste lening en bespaar!