In de rij voor koophuis Rotterdam

Dat Rotterdam hip en happening is, merken ook de makelaars in de stad. Zeker in populaire wijken worden koopwoningen binnen enkele weken verkocht en regelmatig voor een bedrag boven de vraagprijs. De makelaars zien vooral starters. En opvallend veel uitwijkende Amsterdammers, zo schrijft het AD.

Populaire wijken

Makelaars die in het centrum van de stad actief zijn, verkopen nu vaker wel dan niet huizen boven de vraagprijs. Twintig procent meer dan de vraagprijs is niet ongewoon in het centrum en gewilde stadsdelen als Blijdorp en West, zegt makelaar Sylvester de Jong in het AD. Het Oude Noorden is daardoor in opkomst, nu geïnteresseerde kopers moeten uitwijken.

Boven de vraagprijs

Maarten Broekman van Maarten Makelaardij heeft het net uitgerekend. “In 2016 zijn zes van de tien woningen die wij hebben verkocht voor of boven de vraagprijs weggegaan." Jan Vermaat van Lankhuijzen Makelaars verkoopt ook meer dan de helft van de huizen boven de vraagprijs. ”Een vraagprijs van 215.000 euro betekent ‘hebben’ bij een bod van 245.000. En de kans is niet zo groot dat de prijzen snel weer zakken."

Veel bezichtigingen

Maarten Broekman van Maarten Makelaardij: “Een jaar geleden hadden we voor een woning in Blijdorp tien bezichtigingen, in totaal, verspreid over een halfjaar", vertelt Broekman. ,,Nu plannen we zeventig bezichtigingen, binnen een week. Soms doen we het in groepjes: elk half uur vijf of zes man naar binnen. En de mensen die komen zijn allemaal serieuze kopers.”

Veel jongeren

Rotterdam is in. Reisgidsenuitgever Lonely Planet heeft de stad uitverkozen tot toeristische top city. Dit merken de makelaars aan de leeftijd van de kopers: ze zijn jong. Veel starters, wat doorstromers, zelfs studenten uit bijvoorbeeld Delft. “Rotterdam is niet zo duur als de studentenstad. En leuker. Meer studenten verkiezen Rotterdam boven Delft'', zegt student Bauke tegen het AD. “De treinverbinding is uitstekend.'' Veel jongeren trekken naar de stad. Er is echt een verschil tussen de stad en de rest: in Hellevoetsluis is de vraag bijvoorbeeld helemaal niet zo groot.

Uitwijkende Amsterdammers

De nieuwe status van Rotterdam als place to be, lokt zelfs Amsterdammers naar de Maasstad. Ze drijven zelfs de prijs op in de populaire wijken. “Dat is echt een heel grote groep'', zegt Maarten Broekman van Maarten Makelaardij. “In Amsterdam is wonen echt te duur geworden.” 

Bron: AD