De verhuurmarkt volgens Pararius

Partner van de Woningmakelaar van het Jaar, Jasper de Groot van Pararius, kijkt met ons naar de ontwikkelingen op de verhuurmarkt. Wat is zijn visie?

Wat is jullie kijk op de ontwikkelingen in de verhuurmarkt het afgelopen jaar?

"Het afgelopen jaar is er veel gebeurd. De verhuurmakelaars die tijdens de crisis hoogtijdagen kenden, moeten het tegenwoordig doen met minder huuraanbod. Hierdoor heeft er een shake out plaatsgevonden, waarbij de verhuurmakelaars met reële concepten en goede service aan hun opdrachtgevers fier overeind zijn blijven staan. Anderen vielen af. Al met al dus een goede ontwikkeling voor de markt die kan rekenen op betere dienstverlening. De service verlenende kantoren zijn sterker uit de strijd gekomen en hebben alles op scherp staan voor de toekomst. Waar de traditionele verkoopmakelaars zich weer richten op woningverkoop, zijn het de verhuurspecialisten die de verhuurmarkt blijvend bedienen."

Wat zijn de verwachtingen voor het komende jaar?

"Pararius verwacht dat de vraag naar huurwoningen in de vrije sector zeer hoog zal blijven. Een groep van ongeveer 1,5 miljoen mensen is geïnteresseerd in een huurwoning in de vrije sector. Het huuraanbod blijft echter nog achter, maar hier komt langzaamaan verandering in. De overheid ziet de noodzaak in van een groter aandeel vrije sector huurwoningen op de Nederlandse woningvoorraad en heeft verschillende plannen om dit segment nieuw leven in te blazen. Daarnaast zijn er tal van partijen geïnteresseerd om in dit segment te investeren, wat de bouw van extra woningen vrije sector huurwoningen zal versterken. Tot 2030 zijn er jaarlijks 15.000 extra vrije sector huurwoningen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen."

Wat verwacht je van de winnaar van de Verhuurmakelaar Award van dit jaar?

"PSG Wonen en Tweelwonen zijn beiden al jaren actief op Pararius. PSG staat zeer goed bekend in de Haagse markt waar zij al sinds lange tijd opereren. Voor Tweelwonen geldt exact hetzelfde voor de Leidse markt. Oprichter Peter van der Tweel is een goede bekende van alle verhuurders in de deze markt. Peter opende onlangs nieuwe vestigingen in Noordwijk, Den Haag en Utrecht en ik denk dat er nog meer nieuwe vestigingen zullen volgen. Het winnen van de Verhuurmakelaar Award is een unieke gelegenheid om je kantoor in de spotlights te zetten. Hier kleeft enorm goede publiciteit aan die door de winnaar vervolgens weer kan worden benut middels tal van uitingen in de eigen lokale markt. Deze kantoren kennende, zullen zij deze aandacht benutten om nog meer opdrachtgevers voor lange termijn aan zich te binden."