Vastgoed actueel - waardebepaling NAM

Directe compensatie vanuit NAM voor waardedaling woningen in Groningen

Als gevolg van het risico op aardbevingen door gaswinning uit het Groningen-gasveld moet de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) woningeigenaren in het bevingsgebied direct compenseren voor de waardedaling van hun woning. Het hof in Leeuwarden heeft dit bepaald. 

De zaak speelt al enkele jaren. In 2015 oordeelde de rechtbank in Assen dat compensatie vóór verkoop noodzakelijk is, laat Vastgoed Journaal weten. Volgens de NOS wil de NAM de schadevergoeding pas betalen bij verkoop van de woning en ging daarom in hoger beroep. De NAM vond het namelijk nog niet duidelijk hoe groot de waardedaling nou precies is. Het hof geeft echter aan, net als de rechtbank, dat het mogelijk is voor de NAM om een schatting te maken van de waardevermindering zonder dat de woning verkocht wordt. Op deze manier kunnen de woningeigenaren alsnog een compensatie aanvragen terwijl ze hun huis (nog) niet hebben verkocht. 

Het gaat gemiddeld om een waardedaling van 2,2 procent sinds 2015, volgens de Atlas voor Gemeenten. In Loppersum is de immateriële schade het grootst, maar liefst 8 procent. Volgens de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) bedraagt het waardeverlies voor 100.000 woningen in het gaswinninggebied ongeveer een miljard euro. 

De compensatie die plaats gaat vinden is geen vergoeding voor de geleden schade. De waardedaling van de woningen in het bevingsgebied is de oorzaak van de compensatie. 

Compensatie aanvragen

Met de Waarderegeling van NAM kunnen de bewoners de compensatie direct aanvragen. Tevens heeft NAM een video gemaakt waarin zij uitleggen hoe de Waarderegeling werkt. Wilt u meer informatie over de compensatie? Kijk dan op de website van de NAM. Hierin staat onder andere uitgelegd wie er in aanmerking komt, de aanmeldingsprocedure en de benodigde documenten. 

Bron: YouTube Nederlandse Aardolie Maatschappij

Bron: NOS en NAM