Drie trendwatchers kijken vooruit – deel 1

We staan op de drempel naar 2019. Waar gaat het heen? Nog minder aanbod en stijgende prijzen, of stort de economie in, inclusief de woningmarkt? Wordt alles anders of meer van hetzelfde? Vastgoed heeft vier vragen voorgelegd aan drie toekomstverkenners. Vandaag vraag 1 “Tips om succesvol te blijven”.

Journalist Mathijs Bouman: kijk verder dan de Randstad
“De rest van Nederland buiten de Randstad is niet in trek bij de overheid of woningzoekenden. Je monomaan richten op urbanisatie is echter geen goede strategie voor Nederland. Er zijn zowel werk als woningen te over in de omringende provincies, zoals bij de economisch succesvolste regio Noord-Overijssel. Ook in Zeeland zitten ze te springen om werknemers en staan huizen leeg. Makelaars (ook Amsterdamse) zouden eveneens aanbod buiten de stad moeten aanbieden. Zie Nederland als één grote stad. Voorwaarde: een goede infrastructuur, bijvoorbeeld een hogesnelheidslijn naar Groningen.”

Futurist Bas van de Haterd: verkoopstijl op klant aanpassen
“Zo veel makelaars, zo veel verschillende prospects en verkoopmanieren. Weinig makelaars kijken goed naar de behoeften van hun potentiële klanten. Elke makelaar lijkt zijn eigen verkoopmanier te hebben. De één verkoopt op emotie, de ander op ratio, een derde laat de prospect vrij. Weinig tot geen makelaars passen hun stijl aan de (ver)koper aan. Dus mijn advies: haal uw prospect door Crystal Knows, kijk naar de communicatiestijl en de motivatie van potentiële klanten en pas de verkoopstijl daar op aan.”

Toekomstverkenner Freija Van Duijne: maatwerk bieden
“Transparantie en aansluiten bij de verwachtingen van de klant in de bredere context van de tijdgeest is een must. Makelaars moeten meegaan met de schommelende verwachtingen van klanten. Nog meer dan vroeger diensten bieden die op maat gemaakt zijn voor de klanten: full service voor mensen die het druk hebben, kleine deeldiensten voor degenen die alles zelf willen doen. Die diensten optimaal en duidelijk communiceren.”

 

Deze drie toekomstverkenners stelde Vastgoed de vragen:

FUTURIST BAS VAN DE HATERD

‘Zie Nederland als één grote stad’
Bas van de Haterd kijkt naar het kruispunt van technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en voorspelt welke kant het opgaat. Hierover schreef hij boeken. Bovendien is hij een veelgevraagde spreker.

 

TOEKOMSTVERKENNER FREIJA VAN DUIJNE

‘Extra kennis wordt cruciaal’
Freija van Duijne is trendonderzoeker en toekomstverkenner voor organisaties. Ze geeft lezingen, verzorgt trainingen en begeleidt strategische dialoogprocessen. Ze publiceert regelmatig artikelen en heeft een gratis e-boek over toekomstverkennen uitgebracht.

 

JOURNALIST MATHIJS BOUMAN

‘De zelfrijdende auto verandert de woningmarkt’
Mathijs Bouman is een Nederlandse journalist en econoom. Hij is columnist bij Het Financiële Dagblad, redacteur van Nieuwsuur en geeft lezingen over de Nederlandse economie.