Vastgoed actueel - drijvende woonwijk

Drijvende woonwijk binnenkort werkelijkheid in Amsterdam

Het wordt steeds lastiger om grond te bemachtigen in Amsterdam, maar daar hebben ze in Amsterdam-Noord een oplossing voor gevonden. Hier wordt namelijk een drijvende woonwijk gerealiseerd in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ. Dat schrijft Vastgoed Journaal. 

De wijk zal ruimte bieden aan 46 huishoudens en één collectieve gebruikersplek verdeeld over 30 waterkavels. De eerste waterwoningen zullen vanaf 2018 gerealiseerd worden. Volgens de ontwikkelaars wordt dit de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, met in totaal 46 huishoudens en circa 105 bewoners.

Behalve 500 zonnepanelen, 30 warmtepompen, groene daken en goede isolatie, maakt het woonproject ook gebruik van een gezamelijk smartgrid. Zo kan elektriciteit onderling slim uitgewisseld worden en is er slechts één aansluiting aan het landelijke energienet.

Bouw

Afgelopen juni is gestart met het plaatsen van de meerpalen waaraan straks de woningen komen vast te liggen. Ook de bouw van meer dan 300 meter steiger is begonnen, hieronder komen kabels en buizen voor elektriciteit, water, wifi en rioolwater te liggen. De steiger is ontworpen door Space&Matter en wordt aangelegd door Damsteegt; Swart is verantwoordelijk voor alle bekabeling en leidingwerk. Begin oktober 2018 moet alles gereed zijn .

Zien hoe de bouw verloopt? Klik hier voor een timelapse-filmpje dat Isabel Nabuurs maakte. 

Bron: Vastgoed Journaal 

Beeldmateriaal: Space&Matter