Vastgoed Actueel Woningmarkt Duitsland

Duitsland weer populair bij Nederlandse huizenkopers

Door de vastgelopen huizenmarkt en de torenhoge prijzen stijgt de vraag naar huizen in Duitsland weer voor het eerst in tien jaar. Dat meldt rtv.oost.

Makelaars in de grensregio zien de snelle stijging van huizenprijzen, die vooral in de Randstad extreme vormen aanneemt, als de belangrijkste reden voor de verhuizing naar Duitsland. Ook een groeiend onbehagen over de Nederlandse normen en waarden speelt een rol.

'Ook mensen uit de Randstad naar Duitsland'

Het afgelopen jaar verkocht makelaar Herman Louwerse van Europa Makler in het Duitse Nordhorn meer huizen aan Nederlanders. "Ik schat dat zo'n 40 procent nu aan Nederlanders wordt verkocht waar het voorheen zo'n 25 procent was", aldus Louwerse.

Niet alleen mensen uit de grensstreek zoeken over de grens, maar ook inwoners van de Randstad die in Twente werken, kiezen steeds vaker voor een woning in Duitsland. "Niet alleen de prijs is een motief, ook de rust die ze er hopen te vinden is voor veel emigranten belangrijk", zo laat Louwerse weten.

 

 

In Duitsland meer prioriteit aan woningnood

Wat kan Nederland leren van de Duitse woningmarkt, en omgekeerd? Han Joosten (onderzoeker BPD, Bouwfonds Property Development, voorheen Bouwfonds Ontwikkeling) en Friso de Zeeuw (emeritus-hoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft) vertellen daar meer over op gebiedsontwikkeling.nu. Duitsland geeft meer politieke en financiële prioriteit aan de woningnood, Nederland is beter in de bijbehorende processen, melden Joosten en De Zeeuw. Zij hopen daarom op een hernieuwde samenwerking.

Ook in Duitsland achterstand bouw nieuwe woningen

Net zoals in ons land heeft Duitsland te maken met een enorme vraag naar woningen, voornamelijk in en om de stedelijke regio’s. Daarbuiten is sprake van stabilisatie of zelfs krimp. Dat het bouwtempo de groeiende vraag niet kan bijbenen, is een tweede overeenkomst tussen beide landen. De jaarlijkse behoefte aan extra woningen bij de oosterburen bedraagt 500.000, terwijl er slechts 280.000 worden bijgebouwd. De situatie is nijpend; in de grote steden rijzen de huur- en koopprijzen de pan uit. Twee andere overeenkomsten: de bouwkosten stijgen in rap tempo, en de discussie over nieuwbouwlocaties buiten bestaand stedelijk gebied wordt met verve gevoerd.              

Chefsache 

Conclusie van het artikel is dat bij de oosterburen het woningbouwvraagstuk hoger op de nationale politieke agenda (Chefsache) staat dan in Nederland. De Bondsregering zet daarbij stevige financiële instrumenten in; de Nederlandse regering doet dat nauwelijks. Bij procesthema’s doet Nederland het beter, zoals bij regulering, digitalisering en publieke-private samenwerking. Lees hier het hele artikel.

Bron: rtvoost, gebiedsontwikkeling.nu