Vastgoed Actueel Verkiezing Duurzaamste woning 2018

Duurzaamste huizen van Nederland gekozen

Vier woningen zijn vorige week gekozen tot 'Duurzaamste Huis van Nederland'. De verkiezing werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route, om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven. In vier categorieën wonnen huiseigenaren de juryprijs.

Passiefhuis is 'biobased' en aardgasvrij

In de categorie 'Woning na 2000' is de woning van familie Ehrenhard uit Harfsen gekozen. De woning is een passiefhuis, 'biobased' en aardgasvrij. Volgens de jury is het een mooi gebouw met een laag verbruik dat zelf is ontworpen en gebouwd. Uit het juryrapport: "De familie Ehrenhard deelt tips op het gebied van wonen en leven in een passiefhuis, aangezien dit anders is dan in een traditioneel huis. Daarmee hangen zij de vlag uit voor zowel de verandering van bouwstijlen en -technieken, als de verandering van woongedrag."

Overige winnaars

In de categorie 'Woning vóór 1945' is de woning van de familie Van Riemsdijk uit Stiens gekozen. Zij verduurzaamden op unieke wijze hun monument, zonder verlies van karakteristieke elementen. De familie Pierik uit De Bilt won binnen de categorie 'Rij- of geschakelde woning van 1945 - 2000'. Hun woning is toongevend voor hoe gemiddelde rijtjeswoningen verduurzaamd kunnen worden. In de categorie 'Vrijstaande woning van 1945 - 2000' is de familie Zwartendijk uit Heeze de winnaar. Een unieke Nul-op-de-Meter woning met een bijzonder laag energieverbruik ten opzichte van het aantal bewoners.

De vier trotse winnaars ontvingen een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van 1.000 euro. De publieksprijs ging naar de huiseigenaren Spencer Roozeboom en Jorien Sissing uit Overijssel. Zij kregen een cheque van 500 euro.

Jury

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld-van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). In totaal werden 110 woningen aangemeld. Daarvan werden er 40 genomineerd.

Foto: Het duurzaamste huis in de categorie 'Woning na 2000' staat in het Gelderse Harfsen en werd in 2016 gebouwd. Foto Duurzaam Huis Nederland B.V. 

Bron: Nationale Duurzame Huizen Route