Eengezinsappartement moet gezinnen in Rotterdam houden

Steeds meer jonge gezinnen verlaten de grote steden. Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, gaat hier verandering in komen. De gemeente wil meer eengezinsappartementen gaan bouwen en start voor het eind van het jaar met de aanleg van Babel, een woningcomplex op de Lloydpier speciaal voor gezinnen. Dit meldt het NRC.

Veel gezinnen zien zich gedwongen om uit de grote stad te vertrekken, omdat een koophuis voor hen niet te betalen is. Zo steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland het afgelopen kwartaal naar een recordbedrag van 264.000 euro. Voor een ander deel van deze groep is juist de aantrekkende woningmarkt een reden om te verhuizen, nu hun huis niet meer ‘onder water staat’ en de doorstroom op de woningmarkt weer op gang komt.

Rotterdam

Met name Amsterdam ziet veel jonge gezinnen vertrekken, maar ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam hebben hiermee te maken. Van de Rotterdamse nieuwe vaders en moeders die in 2012 een kind kregen, was voor eind 2016 28 procent vertrokken uit de stad, zo bleek in november vorig jaar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de cijfers blijkt ook dat het vooral vermogende gezinnen zijn die verhuizen; onder hen was 38 procent binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind uit de stad verdwenen.

Babel

Hier wilde de gemeente Rotterdam iets aan doen. Aangezien de vinexlocaties op zijn, moest er een plan worden bedacht om gezinsappartementen in de stad te bouwen. In 2015 werd hiervoor een prijsvraag uitgeschreven, waarvan alle 150 inzendingen tijdens het jaarlijkse Stadmakerscongres werden gepubliceerd in het document Eengezinsappartementen. Uiteindelijk kwam project Babel als winnaar uit de bus. Het ontwerp, dat op de Bijbelse Toren van Babel is geïnspireerd, bestaat uit hoogbouw waar twee onoverdekte straten zich als wokkels omheen wikkelen. Er is ruimte voor 24 appartementen, variërend van 80 tot 140 vierkante meter groot.

Het ontwerp is een poging om ‘een straat de lucht in te bouwen’, zo vertelt Laurens Boodt, de architect achter Babel, aan het NRC. “De stoep is vaak een onderdeel van je huis. Daar wordt in een normale buurt het contact gelegd. Zo creëer je gemeenschappelijkheid.” De fietsenstalling met een brede ingang voor bakfietsen, het uitzichtpunt centraal boven op het complex en het plan voor een schommel zijn andere kenmerken die verraden dat het complex op gezinnen is gericht.

Recordaantal nieuwbouwwoningen

Vooralsnog lijkt de focus van de gemeente op jonge gezinnen haar vruchten af te werpen. Na een paar jaren met een tegenvallende bouwproductie werd vorig jaar een recordaantal nieuwbouwwoningen opgeleverd – volgens de gemeente zelf circa 3.750. Toch noemt wethouder Robert Simons (wonen, Leefbaar Rotterdam) het ‘niet realistisch’ dat het gemeentebeleid de uitstroom van gezinnen compleet zal stoppen. Zo vertelt hij aan het NRC: “Ik hoop dat we de huidige percentages stabiel kunnen houden, dat een kwart wegtrekt. Het moet niet worden zoals in Amsterdam, waar 40 procent binnen vier jaar weg is. Dat zou ik heel erg vinden.”

Bron: NRC