Vastgoed Actueel hennepwoning

Eerste prefab hennephuis staat in Oude Pekela

Hennepbouwer Dun Agro opende afgelopen weekend de deuren van het eerste prefab hennephuis ter wereld in Oude Pekela. Een tweede is nog in aanbouw.

Bouwen met hennep is niet nieuw. Maar Dun Agro maakt met prefab henneppanelen voor het eerst de weg open voor hennep in grootschalige woningbouwprojecten. "Tot nu toe werd bouwen met hennep alleen gedaan door bevlogen pioniers die zelf hun eigen, organische woning wilden bouwen", aldus directeur Albert Dun. "Dat is prachtig, maar op die manier blijft het kleinschalig. Met de huidige fabriek en 1.100 hectare landbouwgrond kunnen we 500 woningen per jaar realiseren, en opschalen is zeker mogelijk.”

Duurzamer, goedkoper en sneller

De bouwtechnische mogelijkheden van hennep zijn groot. Voor de hennepbouw wordt 'hennephout' gebruikt. Hennepteler, -verwerker én bouwbedrijf Dun Agro heeft in 2015 een fabriek opgezet waarin dit hennephout wordt gemengd met leisteenkalk en water. Vervolgens wordt dit in een houten skelet gegoten en tot 'prefab' panelen op maat geperst, die de muren én het dak van een woning kunnen vormen. Na drie maanden natuurlijke droging kunnen deze zeer lichte panelen op de bouwplaats direct in elkaar gezet worden en zorgen daarmee voor een sneller, gemakkelijker en schoner bouwproces dan met beton.

Foto's: Freddy Stötefalk

Isolerend, klimaatvriendelijk en aardbevingbestendig

Het bouwmateriaal heeft zeer goede isolerende eigenschappen, wat resulteert in een veel lager energieverbruik, aldus Dun. Daarnaast zorgt een hennepmuur voor een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmte- en geluidsisolatie. De open structuur zorgt ervoor dat een hennephuis in de hoogste categorie ‘aardbevingsbestendigheid’ valt. Het klimaat is zeer gebaat bij bouwen met hennep: de plant neemt tijdens het groeien per hectare 13.500 kilo CO2 op, en blijft dat doen in de hele levensduur van het huis. Een hennephuis heeft daardoor een negatieve CO2-voetprint.

Woning ventileert zichzelf

In de woning zijn de muren, het dak, de binnenmuren en de verdiepingsvloeren allemaal van hennep. “De woning ventileert zichzelf. Er zit wel ventilatie in omdat het verplicht is, maar dat is eigenlijk niet nodig”, zegt Dun. 

Dun is een half leven bezig met hennep, en zit achter de bouw van de woningen. “De verwachting is dat we laten zien dat het kan. We worden ook benaderd door wat grotere bouwondernemingen om te kijken wat er mogelijk is. De volgende stap is een aanbouw in Hoogezand.”

De officiële opening was afgelopen vrijdag door gedeputeerde Nienke Homan en directeur Marjan Minnesma van duurzaamheids- en klimaatorganisatie Urgenda.

Interesse komt op gang

'Doordat we de eerste neergezet hebben, komt langzaam de interesse op gang. Mensen zijn geïnteresseerd in de duurzame productie', vertelt Dun. "Het grote voordeel van hennep is dat de muren ademen. Het vocht en de CO2 gaan door de muren naar buiten." Hij vervolgt: "We hebben voor 500 huizen hennep geteeld, dus zoveel huizen kunnen we bouwen. De vraag komt nu, we verwachten dat we elk jaar een grote opschaling krijgen", besluit Dun.

Bron: Urgenda.nl