Tiny Houses

Eerste Tiny Houses op BouwEXPO in Almere geopend

Het startschot voor het ‘tiny buurtje’ in Almere Poort is officieel gegeven door Wethouder Tjeerd Herrema. Drie minihuisjes zijn afgelopen vrijdag op de locatie neergezet. Het buurtje ontstond naar aanleiding van de BouwEXPO Tiny Houses, die wil bijdragen aan de ontwikkeling aan een nieuwe manier van wonen: klein, betaalbaar en duurzaam.

Droomhuisje realiseren

Vorig jaar werd er een prijsvraag uitgeschreven. Tien ontwerpers is het gelukt om een investeerder, bouwer en/of bewoner(s) te vinden. Zij kunnen hun droomhuisje in Poort realiseren. Zij kunnen hun droomhuisje in Poort realiseren. . De komende maanden worden ook de andere huisjes, elk in hun eigen tempo, gebouwd of geplaatst.

Wat is een Tiny House?

Onder een Tiny House wordt een betaalbaar en compact huisje verstaan met een woonoppervlak dat doorgaans kleiner is dan 50 vierkante meter en dat op initiatief van de eigenaar/bewoner wordt ontwikkeld. Wethouder Herrema: “Steeds meer mensen zijn op zoek naar niet te dure, compacte en efficiënte huisvesting, om zo meer geld over te houden voor andere zaken in het leven. Klein wonen is bijna per definitie ook betaalbaarder. En aan betaalbare woningen is in Nederland grote behoefte. In Almere onderzoeken we de mogelijkheden om écht een serieuze bouwstroom op gang te brengen.”

Hieronder een beschrijving van de huisje die vrijdag zijn geopend:

Wikkelhouse

Een duurzaam en verplaatsbaar huis dat wordt gemaakt door golfkarton om een mal te wikkelen. De segmenten van karton zijn eenvoudig aan elkaar te koppelen, waardoor elk huis op maat gemaakt kan worden. Het huis kan na het wikkelproces in één dag worden neergezet. De breedte van 4.28 cm (binnen) en een nokhoogte van 3.16 cm zorgen voor een aangenaam, ruim interieur. Een simpel, doeltreffend bouwsysteem, dat binnen het casco veel vrijheid biedt voor afbouw (kasten, keuken, wc, douche) naar eigen keuze.

KODA house

De KODA (motto prijsvraag Walking Concrete) wordt per boot en vrachtwagen vanuit Estland vervoert. Een straight, ruim en open multifunctioneel Tiny House van 25 vierkante meter met dragende muren van betonelementen – aan de binnenzijde met hout bekleed –  een insteekverdieping en een inspringende gevel van glas. En zo geven ze aan: Grootte is niet het enige criterium. Denk bij het kiezen van een huis ook aan: gezond binnenklimaat, slim ontwerp, energie-efficiëntie, duurzaamheid of vrijheid van locatie.

Tiny Tim

De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is ongeveer 13 m2 groot en volledig autarkisch. De Tiny TIM heeft o.a. een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een hele slimme inrichting.