Vastgoed Actueel vertrouwen in woningmarkt

Eigen Huis Marktindicator: Vertrouwen in woningmarkt daalt

Alhoewel Nederlanders nog steeds vertrouwen hebben in de woningmarkt, is dit in augustus iets gedaald. De Eigen Huis Marktindicator, die dit vertrouwen in de woningmarkt meet, daalde met één punt naar 112. Hiermee zit het nog steeds ruim boven de neutraalwaarde van 100.

De belangrijkste redenen voor deze daling zijn volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) de slechtere betaalbaarheid en de beperkte keuze in de te koop staande woningen. Het aandeel Nederlanders dat vindt dat een koophuis slechter betaalbaar is geworden, nam in een jaar tijd toe van 9% naar 40%. Iets meer dan de helft van de Nederlanders ziet een probleem in het kleinere aanbod van de te koop staande woningen. Hierdoor worden volgens de VEH steeds meer mensen buitengesloten van de woningmarkt.

Toekomst

Zag een jaar geleden nog 40% van de Nederlanders de toekomst zonnig in, is dit aantal een jaar later gedaald tot 28%. Het zijn vooral de lage rente en de stijgende huizenprijzen die het moreel op de woningmarkt nog hooghouden, aldus de VEH. De belangenvereniging verwacht dat het vertrouwen in de woningmarkt standhoudt zo lang de hypotheekrente laag blijft. Alleen een groter aanbod van de juiste nieuwbouwwoningen op de juiste plekken zou de woningmarkt echt structureel verbeteren. Maar omdat het woningtekort al jaren toeneemt, zit dat er volgens de VEH niet in.