Vastgoed Actueel Asbest

Eigenaren asbestdak draaien zelf op voor hoge saneringskosten

Duizenden huizenbezitters met asbest in hun dak dreigen in financiële problemen te komen. Het kost nu tussen de 150 en 250 euro per vierkante meter om een dak te laten vervangen, terwijl dat 2 jaar geleden maximaal 160 euro was. Dat blijkt uit een rondvraag door Trouw bij betrokken organisaties.

Dat de kosten om asbest te verwijderen zo snel zijn gestegen, komt doordat vanaf 2025 alle daken asbestvrij moeten zijn, volgens een besluit vorige maand van de Tweede Kamer. Asbestverwijderaars en dakdekkers zijn schaars en kunnen hun prijzen verhogen.

Voorheen konden huiseigenaren subsidie krijgen, maar doordat het aantal aanvragen de afgelopen maanden snel steeg, is die pot al leeg. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat) stelt echter geen nieuw budget beschikbaar.

Verzekeraars haken af

Een aantal verzekeraars wil asbesthoudende daken inmiddels niet meer verzekeren. Bij bijvoorbeeld Nederlands grootste verzekeraar Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) krijgen klanten bij schade nog 25 procent van een nieuw dak vergoed, zo besloot de verzekeraar deze zomer. Per jaar gaat dit percentage verder omlaag.

De verzekeraar sorteert hiermee voor op het asbestdakenverbod, maar dit gaat de Consumentenbond te ver. “Je moet mensen eerst een reële kans bieden om in te spelen op de nieuwe situatie”, aldus een woordvoerder van de bond.

Je huis dan maar verkopen lukt niet zonder aanzienlijk in de prijs te zakken, stelt directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar. De onduidelijkheid over de aanwezigheid van asbest op je dak en de kosten voor en overlast van sanering verstoren volgens hem het onderhandelings- en verkoopproces. Dit is niet alleen ongunstig voor de verkopende eigenaren, maar ook voor potentiële kopers, die het risico lopen op kosten te worden gejaagd.

Online rekenhulp geeft te rooskleurig beeld

Lara Peters, woordvoerder asbest van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zegt dat de online rekenhulp die een kostenindicatie geeft voor het verwijderen en vervangen van een dak, een te rooskleurig beeld geeft. “We horen dat kosten zijn gestegen en mensen helemaal geen offerte krijgen, prijzen stijgen door de toegenomen vraag.” De Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid huizenbezitters te hulp moet schieten en adviseert woningeigenaren daarom voorlopig nog te wachten met de sanering.

Het naderende verbod op asbestdaken valt samen met een oplevende economie. Dat betekent dat er meer wordt gebouwd, waardoor de vraag naar bouwvakkers enorm toeneemt. Ook dat drijft de kosten op.

Collectief saneren lastig

Rob Ekkers uit Dordrecht nam het initiatief om met zijn buren samen 60 woningen te saneren. Kosten: 1,5 miljoen euro, 25.000 euro per woning. “De financiën zijn een probleem”, zegt Ekkers, die naast eigenaar van een asbestdak voorzitter is van de landelijke Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen. “Je wilt als wijk collectief saneren, maar vaak zijn er één of twee eigenaren die het simpelweg niet kunnen betalen.”

Lees hier het hele artikel met meer verhalen van woningeigenaren met een asbestdak

Bron: Trouw