Eigenwoningbezit onder jongeren neemt sterk af

In 6 jaar tijd is het eigenwoningbezit onder jongeren met een middeninkomen met 15 procentpunt afgenomen. Dat komt volgens economen van de Rabobank niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet kunnen kopen. Deze grote groep jongeren wordt daardoor massaal naar de vrije huursector gedreven, waar nieuwkomers gemiddeld 1.000 euro per maand aan woonlasten kwijt zijn.

Modale inkomens tot 35 jaar met een koophuis zijn sinds de nieuwe meting zelfs in de minderheid. De Rabobank trok die conclusies op basis van de driejaarlijkse WoON-enquete van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook in het algemeen nam het eigenwoningbezit voor middeninkomens af. In 2018 had 61 procent van hen een koopwoning, dat was in 2012 nog 64 procent.

Kloof

Het aantal jongeren dat wil verhuizen naar een koopwoning, is alleen maar gegroeid, blijkt uit de analyse. De reden dat ze de overstap niet maken, komt volgens de Rabobank door de toegenomen kloof tussen inkomen en huizenprijzen. Een gemiddelde koopwoning kost inmiddels 8,6 modale jaarinkomens. Steeds meer jongeren zijn daardoor aangewezen op de vrije huursector. Daar is in principe niets mis mee, schrijft de bank, maar huishoudens in de vrije huursector zijn in meerderheid meer dan 30 procent van hun netto inkomen kwijt aan huur. Dat is nog exclusief andere woonlasten zoals energie.

Hoopgevende geruchten

De oplossing is volgens de Rabobank de bouw van extra woningen. Zowel koop- als betaalbare huurhuizen. De geruchten dat het kabinet met Prinsjesdag een forse impuls voor de woningbouw zal aankondigen, noemt de bank daarom veelbelovend. Dat geldt ook voor de plannen die rondzingen voor een extra lastenverlichting voor de middeninkomens. In combinatie met een groter aanbod van betaalbare (huur)woningen zou dit (jonge) middeninkomens meer ruimte kunnen geven om een huis te vinden dat past bij hun inkomen.

Bron: AmWeb