Vastgoed Actueel Neprom prijs

Eindhovens project wint NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling

De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019 is gewonnen door Strijp-S in Eindhoven. Dat maakte Juryvoorzitter Josja van der Veer op 16 mei bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch.

Strijp-S is een gebied van 27 hectare aan de rand van de Eindhovense binnenstad, dat decennialang exclusief werkterrein van Philips was. In de afgelopen jaren is het gebied herontwikkeld tot een uitnodigend deel van de stad met werkfuncties, stedelijk wonen (meer dan 4.000 nieuwe woningen) en tal van voorzieningen.

Langjarige samenwerking

De prijs, die voor de achtste keer werd toegekend, wordt uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling Strijp-S betreft een langjarige samenwerking van de gemeente Eindhoven, ontwikkelaar VolkerWessels en de woningcorporaties Sint Trudo en het Woonbedrijf. 

Aantrekkelijk gebied in de stad

De jury benadrukt de belangrijke boodschap die Strijp-S heeft voor ontwikkelend Nederland. Van aanvang is hier met veel gedrevenheid ingezet op een multifunctionele en gemengde stad, waarbij met veel respect én inventiviteit is omgegaan met de bestaande gebouwde en de sociale structuur. De samenwerkingspartners laten met deze omvangrijke gebiedsontwikkeling zien hoe een adaptief plan met sterke kernwaarden en intensieve betrokkenheid van de gebruikers kan leiden tot een aantrekkelijk en geliefd gebied in de stad, waar velen inmiddels ‘thuis’ komen, aldus het juryrapport

Andere genomineerden

De andere genomineerde projecten waren: Stadshart Lage Zijde (Alphen aan den Rijn met VORM Ontwikkeling), Gasthuyspoort (Breda met Maas-Jacobs Vastgoed), Nieuw Crooswijk (Rotterdam met Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht met Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten). In totaal waren er 24 inzendingen.

Bron: Neprom