ERA vb&t scoort goed in de Top 100 makelaardij 2016

De jaarlijkse Top 100 Makelaardij van Vastgoed Magazine in samenwerking met BHB overnames en advies kent uitschieters naar beneden en uitschieters naar boven. ERA vb&t Makelaars stormt in volle vaart de top tien binnen. Wat maakt deze makelaardij met vestigingen in Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg zo succesvol? Minimaal drie redenen …

Robert Jan Bekkering, directeur van ERA vb&t Makelaars Eindhoven noemt de toegevoegde waarde van de franchise formule een belangrijk punt waarom zijn bedrijf goed scoort in de Top 100 Makelaardij 2015. “Als mij wordt gevraagd waarom we het behoorlijk goed doen, dan is het feit dat we zijn aangesloten bij de internationale franchise formule ERA - met alle producten en de high end dienstverlening die daarbij horen - daar zeker onderdeel van.” Hij is niet bevreesd voor de concurrentiekracht van internetmakelaars: “Ik geloof in full service dienstverlening in de makelaardij.” 

Zevende plek

ERA vb&t staat met maar liefst 717 verkochte woningen bestaande bouw op de zevende plek in de Top 100. Het aantal transacties komt niet alleen voor rekening van het kantoor in Eindhoven, maar het is wel het grootste kantoor van de vb&t groep. Robert Jan Bekkering vertelt dat de vb&t groep nauw samenwerkt met corporaties en institutionele beleggers en dat dit ook bijdraagt aan het succes. “Het derde punt is dat we met zelfstandige makelaars werken. Bijna al onze makelaars zijn ondernemer. We werken volgens het Amerikaanse business model, hierdoor hebben we heel erg sales gerichte mensen in huis.” 

Zelfstandig versus loondienst

Van de 23 makelaars die bij de makelaardijen van de  vb&t groep werken zijn er 16 zelfstandige ondernemers binnen de organisatie. De zeven makelaars die wel in loondienst zijn, houden zich vooral  bezig met nieuwbouw en de verkoop voor de corporaties . “Een zelfstandige makelaar-ondernemer kan momenten hebben dat hij of zij te druk is met andere dingen, maar dat kan je niet hebben als je een nieuwbouwproject moet verkopen. Vandaar dat ons nieuwbouwteam uit eigen mensen bestaat.”

Trends  

Het meest opvallende aan de huidige woningmarkt vindt Robert Jan Bekkering de extreem lage rente. “Met een hypotheekrente van onder de twee procent, vormt dit een aanjager voor de woningmarkt.” Volgens de makelaar uit Eindhoven kan dit leiden tot oververhitting. In Amsterdam en omliggende gemeentes en in Utrecht is dat al het geval, stelt hij. “We zien dat het totale aanbod aan woningen op die plekken minder wordt. Dat moet wel gaan leiden tot verdere prijsstijgingen.”

Doordat het aanbod van woningen minder wordt, is er sprake van een competitieve markt binnen de makelaardij. “Makelaars zijn veelal op jacht naar nieuwe opdrachten. Dat is een echte uitdaging. Voor sommigen is het lastig, maar als je onderscheidend vermogen weet te creëren in je dienstverlening en marketing en je hebt goede verkopers –makelaars dan moet je vol vertrouwen zijn. De makelaardij is een sales vak. Het is belangrijk om over de juiste mensen te beschikken.”
 
Meer weten over de Top 100 Makelaardij? Lees de nieuwste editie van Vastgoed Magazine. Neem een abonnement