ESRB (European Systemic Risk Board)

Europese financiële toezichthouder bezorgt over Nederlandse woningmarkt

De ESRB (European Systemic Risk Board) zegt dat er risico’s kleven aan de manier waarop er in Nederland met hypotheken wordt omgegaan. De Europese financiële toezichthouder geeft daarom een waarschuwing. De schulden van huishoudens in Nederland zouden tot de hoogste van Europa behoren.

Schulden worden gestimuleerd

Volgens de ESRB zijn er meer maatregelen nodig dan de hervormingen die de Nederlandse regering tot nu toe heeft doorgevoerd. De Nederlandse hypotheekschuld nu bedraagt 550 miljard méér dan op het hoogtepunt van de huizenbubbel in 2007. De schuld is namelijk nu 646 miljard euro. Het belastingstelsel, is volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de schuldige. Dat stimuleert namelijk schulden, omdat huishoudens altijd nog volop profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Ondanks inperkingen.

Radicale oplossing van WRR

De oplossing ligt volgens WRR in meer 'financiële weerbaarheid'. Zo stelt zij een radicale ingreep in het belastingstelsel voor om te zorgen dat schulden niet langer fiscaal aangemoedigd worden. Net als DNB wil de WRR ook dat huishoudens minder kunnen lenen voor hun huis.

Conform pleidooi Nederlandse Bank

Vanwege de stijgende huizenprijzen pleitte de Nederlandsche Bank in april ervoor de schokbestendigheid van de woningmarkt te vergroten: de hypotheekrenteaftrek moet sneller worden versoberd en de ltv-limiet, de maximale hypotheek in relatie tot de waarde van het huis (loan to value), moet worden verlaagd tot 90 procent. Vanaf 1 januari 2017 is deze ltv-limiet 101 procent.

Komen geen aanvullende maatregelen

Volgens Minister Dijsselbloem levert de analyse van de ESRB ‘geen nieuwe inzichten’ op. “Nederlandse banken hebben hun buffers goed op orde. Daarnaast is er al een flink aantal maatregelen genomen om de risico’s te beperken. Het kabinet zal daarom niet met aanvullende maatregelen komen.” 

Niet alleen Nederland, maar ook Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zweden worden door de ESRB gewaarschuwd.

Bronnen:
Telegraaf
Volkskrant