Vastgoed actueel - expats

'Expats snel in problemen vanwege geen overgangsregeling'

Staatssecretaris Snel van Financiën wijkt niet van zijn plan af: het belastingvoordeel voor expats wordt beperkt. En er komt geen overgangsregeling voor bestaande gevallen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. 

Er komt geen overgangsregeling voor expats die gebruik maken van de zogenoemde 30 procent-regeling. Staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Onder meer vanuit Brainport Eindhoven en door de TU/e was wel om zo'n overgangsregeling gevraagd. 

Daardoor krijgen 11.000 kenniswerkers die in Amsterdam arbeidsplaatsen bij techbedrijven vullen waarvoor geen Nederlanders zijn te vinden vanaf 1 januari een flinke inkomensval. Dat levert per jaar €284 miljoen op. Het ministerie van Financien heeft dat geld nodig om de afschaffing van de dividendbelasting te financieren, schrijft Het Parool. 

Nu hoeven expats die zich in Nederland vestigen de eerste acht jaar geen belasting te betalen over dertig procent van hun inkomsten. Die termijn wordt echter teruggebracht tot vijf jaar. Overigens was er eerder lange tijd sprake van een termijn van tien jaar waarin dat belastingvoordeel gold. 

Het kabinet heeft met name onder druk van de Rekenkamer afgesproken die regeling te gaan versoberen. Volgens de Rekenkamer profiteren voornamelijk met name de expats met een hoog inkomen van deze regeling. Overigens speelt ook geld een rol. Jaarlijks loopt de rijksoverheid een bedrag van 1 miljard euro aan belastinginkomsten mis door de regeling. 

Ontevreden

In expatkringen en ook bij hun werkgevers is het plan van de staatssecretaris echter in het verkeerde keelgat geschoten. Niet alleen omdat 'bestaande gevallen' niet ontzien worden. De vrees bestaat ook dat internationaal talent Nederland straks links laat liggen vanwege het verkorten van de regeling. 

Daarom is er de afgelopen tijd flink actie gevoerd tegen de inperking. Onder meer de Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) trok naar Den Haag, om daar samen met een groep van zo'n vijftig expats te protesteren.  Tal van landelijke organisaties tekenden ook protest aan tegen de plannen, waaronder VNO-NCW, Ondernemend Nederland, de Vakcentrale voor Professionals en voetbalbond KNVB.  Mede naar aanleiding daarvan hebben een aantal kamerfracties om opheldering gevraagd aan het kabinet. 

Uit de antwoorden op die vragen blijkt dat staatssecretaris Snel van geen wijken wil weten. Alle argumenten tegen het afschaffen van de maatregelen zijn al meegewogen in de discussie die geleid heeft tot dat besluit, zo laat hij de Kamer weten. 

Ook vindt hij het niet nodig om een overgangsregeling te treffen voor mensen die naar Nederland zijn gekomen in  de verwachting dat ze acht jaar van de regeling konden profiteren. Dat is niet wenselijk 'van oogpunt van eenvoud en uitvoering van de regeling'.

Bron: Eindhovens Dagblad