Vastgoed actueel - kosten doorstromer

Extra kosten doorstromers door verplichte taxatie van de huidige woning

In maart 2018 maakte maar liefst 42 procent van de doorstromers via De Hypotheekshop gebruik van een tijdelijke overbruggingshypotheek. Dit hoge percentage is een gevolg van de gestegen huizenprijzen, waardoor ook de overwaardes zijn gestegen, en geeft aan dat veel consumenten (noodgedwongen) eerst een andere woning kopen voordat ze hun huidige woning in de verkoop zetten.

Met een overbrugging kan iemand onder voorwaarden al gebruik maken van een deel van de overwaarde in de oude woning als deze nog niet (definitief) verkocht is of overgedragen. Voor de inwerkingtreding van de Europese hypothekenrichtlijn MCD in juli 2016 konden geldverstrekkers volstaan met het opvragen van een verkorte taxatie voor de oude woning. Dat is echter niet meer toegestaan, waardoor veel geldverstrekkers tegenwoordig om een volledige taxatie vragen.

Belangenconflict

Vanwege een mogelijk belangenconflict mogen de taxaties voor de oude en de nieuwe woning ook niet door dezelfde taxateur worden verricht (regelgeving Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Tevens mag een taxatie niet worden gedeeld tussen koper en verkoper. Doorstromers doen er dus goed aan rekening te houden met extra kosten bij het aanvragen van een overbrugging, hoewel er ook aanbieders zijn die genoegen nemen met verkoopopdracht aan de makelaar of een goedkopere (Calcasa) modeltaxatie.

Bron: De Hypotheekshop