Jong stel koopt eerste huis

Financiële steun van Nederlandse ouders staat in teken van zelfstandigheid

In heel Europa staan ouders hun kinderen financieel bij tijdens het kopen van een huis. Maar waar dit in Zuid-Europa vooral gebeurt om de kinderen dichtbij huis te houden, doen ouders in Nederland en andere Noord-Europese landen dit juist om hun kroost zelfstandig te laten worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Rowan Arundel en Oana Druță.

Volgens het HOUWEL project van de Universiteit van Amsterdam krijgen jongeren maar moeilijk toegang tot koopwoningen. Dit onder andere door veranderingen op de arbeidsmarkt, waar vaste contracten schaars zijn. Jongeren kunnen dus wel een steuntje in de rug van hun ouders gebruiken. In landen als Italië en Romenië bijvoorbeeld lenen of geven ouders hun kroost geld voor een nieuwe woning, met de bedoeling ze dichtbij huis te houden. De steun zou de kinderen afhankelijk houden van hun ouders.

Persoonlijke investering

Dit ligt heel anders in landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ouders helpen hun kinderen hier juist onder het mom van onafhankelijkheid. Zo kopen ze bijvoorbeeld een appartement voor hun kinderen in een stad met een krappe woningmarkt, maar vragen dan huur aan hun kinderen om te benadrukken dat de woning ‘geen cadeau’ is. Een andere manier is dat ouders ervoor zorgen dat hun kroost een hypotheek kan krijgen, door een aanbetaling te doen of een familiehypotheek af te sluiten. Dit wordt dan echter meer als een persoonlijke investering gezien.

Vicieuze cirkel

Dat financiële steun van de ouders steeds gangbaarder wordt, betekent ook  dat de ongelijkheid in de samenleving toeneemt, zo stelt het HOUWEL project. Steun bij het kopen van een huis is namelijk alleen mogelijk als de ouders ook zelf een huis bezitten. Hebben ouders dit niet, dan wordt het voor hun kinderen erg lastig om dit zelf wel te bereiken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, die volgens het HOUWEL project erg schadelijk voor de samenleving kan zijn.

Bron: Geografie.nl