Florerende woningmarkt kent ook knelpunten

De woningmarkt floreert, zo blijkt uit het rapport ‘Staat van de Woningmarkt’. Een lage hypotheekrente, een bouwmarkt in beweging, een recordaantal verkochte woningen en steeds minder woningen die onder water staan. Toch zijn er ook enkele knelpunten, die vooral te maken hebben met het woningtekort. Dit meldt Trouw.

Er wordt de laatste tijd veel gebouwd. Zo veel, dat de openstaande vacatures voor bouwvakkers maar moeilijk te vervullen zijn. Toch is dit niet genoeg. De vraag naar woningen - 610.000 - is namelijk groter dan de 700.000 die de komende zeven jaar op de planning staan, blijkt uit onderzoek van ABF Research die cijfers leverde voor de Staat van de Woningmarkt. Er worden namelijk ook ruim 130.000 woningen gesloopt, wat een tekort van zo’n 40.000 woningen oplevert.

Middeninkomens

Vooral de middeninkomens zullen hiervan het dupe zijn. Maar liefst 44% van de scheefwonende middeninkomens kan zijn goedkope sociale huurwoning niet verlaten, omdat een vrijesectorwoning te duur is. In totaal gaat het om 425.000 mensen met een zogenoemd laag middeninkomen van 38.690 euro per jaar. "Door een opstapeling van factoren kan een deel van de middeninkomens in ieder geval geen kant op”, vertelt Manon van Middelkoop, onderzoeker van het Planbureau, aan Trouw. “Hoge huurprijzen en een beperkt aanbod in de vrije sector doet hen tussen wal en schip vallen. Net als de beperkte toegang tot de sociale huurwoningmarkt en de koopwoningmarkt."

Transformatie

Volgens kenners kan deze groep veel baat hebben bij de verbouwing van kantoorpanden tot woningen. Toch zijn er dit jaar minder kantoren getransformeerd dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De oorzaak zou liggen bij het feit dat de meest geschikte kantoorpanden simpelweg al zijn verbouwd. Wat overblijft zijn oudere panden op weinig interessante plekken met een slecht energielabel. Omdat kantoorpanden vanaf 2023 over minstens energielabel C moeten beschikken, verwacht vastgoedadviseur Dynamis dat het gros van het verouderde aanbod leeg blijft staan of gesloopt wordt.

Energielabels

Wat betreft energielabels valt er nog veel te winnen. De komende jaren moeten drie miljoen woningen dusdanig worden verbouwd dat ze minimaal energielabel C krijgen. Volgens het in 2013 opgestelde Energieakkoord moeten alle woningen over iets meer dan dertig jaar van het gas af. Het is nog de vraag of dit gaat lukken.

Bron: Trouw