Vastgoed actueel - hypotheekrente

'Frequentie hypotheekrentewijzigingen neemt toe'

De Hypotheekshop vraagt zich af of de hypotheekrentes binnenkort per dag gaan wijzigen. “Ook afgelopen week was de trend van relatief veel, kleine rentewijzigingen weer zichtbaar.'' Dat schrijft InFinance op haar website. 

Het aanpassen van de rentes verwordt steeds meer tot schaken met hypotheekrentes, waarbij elke geldverstrekker bezig is om in de gewenste categorieën (NHG, 60 tot 80 procent van de woningwaarde, 10 of juist 20 jaar vast) in de rentelijstjes zo gunstig mogelijk voor de dag te komen, zegt de hypotheekketen.

Regiepartijen

Zeker de regiepartijen spelen daarbij meerdere keren per maand, of zelfs per week, in op de actuele rentesituatie, meldt De Hypotheekshop. “Het lijkt daarbij steeds meer de kant op te gaan van de premies bij verzekeringen. Zoals bijvoorbeeld bij autoverzekeringen, maar ook bij overlijdensrisicoverzekeringen waar leeftijd, rookgedrag en hoogte van de dekking belangrijke variabelen zijn. Onlangs heeft een grote levensverzekeraar een eigen premieserver in gebruik genomen, waarbij desgewenst dagelijks de ORV-premies in de verschillende segmenten kunnen worden aangepast. Door de koppeling van deze premieserver met bijna alle hypotheeksoftwarepakketten zijn de aanpassingen direct doorgevoerd.”

Dagbasis

Door de nog steeds toenemende concurrentie en de toestroom van beleggers in hypotheken, zal ook bij de hypotheekrente de frequentie waarin wijzigingen worden aangebracht verder oplopen, schrijft De Hypotheekshop. “En mogelijk dat geldverstrekkers op termijn er dan toe overgaan om met eigen renteservers te gaan werken, zodat ze op dagbasis hun rentetarieven kunnen aanpassen.”

Bron: InFinance