Vastgoed actueel - jongeren Amsterdam

'Friends-woningen' maken samenwonen betaalbaarder en gemakkelijker

Veel jongeren huren samen met een bekende of desnoods een toevallige kennis een huis om de woonkosten te drukken. Architecten en ontwikkelaars zoeken naar oplossingen om dat samenwonen zo plezierig mogelijk te maken. Dat meldt Telegraaf. 

'Friends-woningen' worden zulke appartementen in vakjargon genoemd. Enerzijds is er de gezelligheid met een huisgenoot, anderzijds het gebrek aan privacy. Moreno Monsanto van ontwikkelaar IC Netherlands vertelt over een ontwerp voor een friends-woning met aparte 'natte groepen'. De huisgenoten hebben ieder hun eigen douche, wasbak en toilet. ''Dit is volgens mij nogal nieuw. Als u de badkamer niet hoeft te delen, is dat een stuk comfortabeler”, aldus Monsanto. Hij vertelt dat binnenkort de bouw start van het complex Don Bosco in Amsterdam-Nieuw West, met 429 huurwoningen voor jonge startende werknemers. ''Daarvan zijn 126 friends-woningen met een kale huur van omstreeks €1300 per maand. Als de markt verandert, kunnen er ook gezinnen in gaan wonen.”

Eigen huurcontract

In Nederland werden friends-woningen voor het eerst op grote schaal door ontwikkelaar AM gerealiseerd voor het vorig jaar opgeleverde B’Mine-gebouw, naast de A’DAM Toren aan de Amsterdamse IJ-oever. In dit 23-verdiepingen tellende gebouw bevinden zich vijftig friends-appartementen van omstreeks 90 vierkante meter. Ze onderscheiden zich van 'normale' appartementen doordat ze zijn voorzien van twee ruime slaapkamers waar de huisgenoten zich ook even aan elkaars gezelschap kunnen onttrekken. Elke huurder heeft een eigen huurcontract. De huur per persoon bedraagt circa €711 per maand.

AM-directievoorzitter Ronald Huikeshoven is zeer te spreken over het concept. ''We gaan ze ook maken in Diemen en op Cruquiuswerf in Amsterdam-Oost. Het is een goede oplossing voor de prijsstijgingen op de huizenmarkt. Denk aan studenten die hun eerste baan hebben gevonden en voorlopig zo gaan wonen, onder het motto: share the fun, split the rent.”

Bron: Telegraaf