kredietverstrekker-makelaardij

Geld lenen voor eigen makelaarsbedrijf: hoe werkt het?

Je bent van plan een eigen makelaarsbedrijf op te starten. Contacten heb je al wel, maar je mist nog een eigen kantoor en inboedel. Daar heb je financiering voor nodig. Dit kan onder meer door een lening af te sluiten. Lukt dit niet, dan kun je proberen zelf investeerders te vinden.

Geld lenen: waarvoor heb je het krediet nodig?

Als startend makelaarsbedrijf zal geld lenen bij een bank niet makkelijk zijn. Je hebt immers weinig garanties te bieden. Daarom zul je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Het begint met: waarvoor heb je de lening precies nodig? Wil je investeren in een bestaand, gehuurd bedrijfspand door middel van een verbouwing of inrichting, of ga je zelfs een bedrijfspand kopen? Afhankelijk hiervan zal de kredietverstrekker namelijk een type lening en looptijd bepalen. Een lening voor het opknappen en/of inrichten van een huurpand is korter dan die voor het kopen van een bedrijfspand. Daar zit je dus ook langer aan vast, en dit zal de geldschieter meenemen in de beoordeling van de aanvraag.

Waar let de kredietverstrekker verder op?

Veel geldverstrekkers willen garanties dat de onderneming succesvol wordt. Bij bestaande bedrijven vraagt de bank dan ook om recente jaarcijfers en een aangifte Inkomstenbelasting. Ook kan het zijn dat er taxatierapporten of huurcontracten moeten worden aangeleverd bij de aanvraag. Als startend makelaarsbedrijf heb je dit soort gegevens niet altijd. Dan zul je de bank vooral moeten overtuigen met een sterk ondernemersplan en de financiële prognoses:

  • Het ondernemersplan: hierin stel je jezelf als ondernemer voor en leg je de plannen die je hebt met het makelaarsbedrijf uit. Hoe denk je bepaalde doelen te gaan bereiken? Wie zijn je concurrenten en hoe vergaat het de sector? Al deze informatie heeft de kredietverstrekker nodig om een goed beeld te krijgen van het makelaarsbedrijf.
  • De financiële prognoses: je hebt nog geen jaarcijfers die je voor kunt leggen aan de bank, dus zul je vooral vooruit moeten blikken. Welke omzet verwacht je binnen een bepaalde tijd te halen en hoeveel daarvan is winst? Ook moet je een inschatting geven van de opstartkosten. De eerste tijd zul je mogelijk namelijk nog geen omzet/winst behalen.

Een lening en zekerheden

Als startend ondernemer heb je de bank weinig garanties te bieden in de vorm van solide jaarcijfers of ander bewijs van een goed lopend bedrijf. Dus wil de kredietverstrekker zogenoemde zekerheden. Zekerheden zijn bedoeld als onderpand wanneer je er niet in slaagt de financiële afspraken na te komen. Wat zijn deze zekerheden?

  • Een hypothecaire inschrijving op onroerend goed: heb je een eigen huis of bedrijfspand, dan dient dit als onderpand voor de geldverstrekker. Op het moment dat je in de financiële problemen komt, kan de bank besluiten het onroerend goed te verkopen en zo de lening af te lossen.
  • Pandrecht op bedrijfsuitrusting, voorraden of debiteuren: dit is ook een vorm van onderpand. Zaken die waarde hebben binnen de onderneming kunnen worden verkocht ter aflossing van de lening.

Een kredietverstrekker zal deze zogenoemde zekerheden niet zomaar gebruiken. Dit gebeurt pas wanneer je een langdurige betalingsachterstand hebt. Wanneer je als ondernemer verwacht dat je niet aan de gemaakte betaalafspraken kunt voldoen, laat dit de geldverstrekker dan direct weten. Dan kun je samen met de bank naar een oplossing zoeken.

Alternatieven voor geld lenen

Er zijn natuurlijk alternatieven voor het afsluiten van een lening bij een bank. Online zijn veel kredietbureaus die mogelijk eerder bereid zijn geld te lenen dan een bank, bijvoorbeeld omdat zij dit doen via een Europees subsidiepotje. Je kunt ook kiezen voor crowdfunding of door zelf welgestelde investeerders te vinden die toekomst zien in jouw makelaarsbedrijf. Het voordeel van zelf investeerders vinden is dat je ze kunt laten meeprofiteren wanneer het bedrijf goed draait en zij in tegenstelling tot een bank meestal niet zo'n hoge rente rekenen.