Meer controle kwaliteit middenhuurwoningen

Een van de oplossingen die Aedes gisteren tijdens het Rondetafelgesprek over de Startersproblematiek bij de Tweede Kamer voorstelde, was om het Woningwaarderingsstelsel uit te breiden naar het middensegment. Opvallend is dat de gemeente Stichtse Vecht recent bij de minister Plasterk toestemming heeft gevraagd voor een experiment dat draait om het vastleggen van kwaliteiten zoals oppervlakte, voor woningen in de particuliere sector.

Een van de oplossingen die Aedes gisteren tijdens het Rondetafelgesprek over de Startersproblematiek bij de Tweede Kamer, voorstelde, was om het Woningwaarderingsstelsel uit te breiden naar het middensegment. Opvallend is dat de gemeente Stichtse Vecht recent bij de minister Plasterk toestemming heeft gevraagd voor een experiment dat draait om het vastleggen van kwaliteiten zoals oppervlakte, voor woningen in de particuliere sector.

De gemeente wil volgens een artikel op RTV Stichtse Vecht de doorstroom vanuit de sociale huurmarkt naar woningen in het particuliere middensegment bewerkstelligen. Het college van B&W heeft daarom de minister gevraagd een uitzondering te maken op de bestaande wetgeving. Wethouder Franko Živković-Laurenta: “Het college tracht grip te krijgen op de kwaliteit en aantal vierkante meters van de woningen in de particuliere huurmarkt. De wet die hiervoor al aangenomen was, maakt het al mogelijk om richtlijnen voor huurprijzen voor een modaal inkomen in de particuliere sector, vast te leggen in de gemeentelijke wetgeving. Wat in de wet onvoldoende vastligt is bijvoorbeeld de oppervlakte van deze huurwoningen.”

Sturen op prijs en kwaliteit

De woning is vaak kleiner maar wél duurder dan binnen het sociale huursegment. Dit is onwenselijk, vindt de gemeente. “Er zijn situaties bekend dat investeerders particuliere woningen aanbieden van ruim € 1.000,– of hoger per maand terwijl de kwaliteit van die woning in bijvoorbeeld m2 kleiner is dan in de sociale huur. Kortom, de wet mist de kwalitatieve eisen zoals die wel geregeld zijn voor de sociale huur. Wij zijn van mening dat dit duidelijker mag. Wij willen gericht kunnen sturen op prijs en kwaliteit bij huurwoningen in de particuliere sector voor woningen in het middensegment. Vandaar het verzoek aan de minister.”

Uitbreiding WWS

Stichtse Vecht wil dat de woningmarkt in de particuliere sector weer aantrekkelijk wordt, waardoor huurders uit het sociale segment het weer aantrekkelijk vinden om door te stromen naar een grotere, luxere huurwoning in het particuliere segment omdat de prijs fair is voor wat geboden wordt. Aedes ziet eenzelfde probleem. “Voor €700 tot €900 is er in veel gemeenten bijna niets te huur. Doorstromers met een middeninkomen komen hierdoor klem te zitten. Zij hebben een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning, maar een te laag of te onzeker inkomen voor een koopwoning of iets betaalbaars in de vrije sector. De vereniging stelt daarom onder meer voor om de inkomensgrens bij toewijzing van sociale woningen omhoog te gooien en heel veel bij te bouwen, in zowel het sociale als het middensegment. “Maar om te zorgen dat deze woningen ook daadwerkelijk betaalbaar zijn voor de starters en doorstromers met een middeninkomen die door de markt niet of onvoldoende worden bediend, willen de woningcorporaties ook dat het woningwaarderingsstelsel wordt uitgebreid naar het middensegment, zodat de huren tussen de €700 en €900 euro kunnen blijven.’’

Middenhuur toevoegen aan experiment

Stichtse Vecht gaat ervan uit dat de minister toestemming zal geven van de bestaande wetgeving af te wijken in het belang van de inwoners van Stichtse Vecht. “Na toestemming worden de kaders opgenomen in het gemeentelijk woonbeleid en bestendigd in de bestemmings- en exploitatieplannen. Stichtse Vecht kan voorschriften opnemen voor drie categorieën woningen: sociale huur, sociale koop en particulier opdrachtgeverschap. Via dit experiment in het kader van Crisis- en herstelwet willen wij ook de categorie middenhuur hieraan toevoegen”, aldus wethouder Živković-Laurenta.