Vastgoed actueel - studenten

Gemiddelde huur studentenkamer ligt op €400

Studentenkamers worden steeds duurder en de markt waarin studenten zoeken, wordt steeds beperkter. Voor het eerst kost een gemiddelde studentenkamer €400, zo berekende de verhuurwebsite Kamernet. In extreem populaire steden als Amsterdam zijn prijzen van €570 inmiddels de norm. Dat schrijft EenVandaag.

De huurprijzen stegen ten opzichte van vorig jaar met ruim vijf procent, waarbij Amsterdam met de gemiddelde kamerprijs de kroon spant. Rotterdam is aan een inhaalslag bezig: het afgelopen jaar steeg de gemiddelde huur met 7,4 procent, tot een slordige 460 euro. Dat vermeldt Radar op hun website. 

Jeffrey Koppelaar, beleidsmedewerker van de Landelijke Studentenvakbond vertelt over de enorme concurrentie die inmiddels is ontstaan. "Als u die 600 euro per maand niet betaalt, dan een ander wel. Voor u tien anderen." Inmiddels zijn er rondom studentensteden campings die vol zitten met studenten, of kluswoningen die, mits de student ze zelf verbouwt, met korting worden verhuurd. Dat lost alleen de onderliggende problemen niet op, en zeker niet voor iedereen. Wat moet u als kamerzoekende student dan?

Puntensysteem

U kunt als student wel iets aan doen aan torenhoge kamerprijzen. "U kunt naar de huurcommissie stappen om bezwaar te maken, want er is een puntensysteem waarbij de waarde van uw kamer wordt bepaald op basis van grootte en voorzieningen", vertelt Koppelaar. Toch zullen niet alle huisbazen van zo'n bezwaar onder de indruk zijn. "Sommigen maken hun verdienmodel op basis van het uitmelken van studenten. Dus als u er al een huurverlaging door krijgt, dan betaalt de volgende daarna gewoon weer de hoofdprijs."

Roeland Kreeft van Studentenbouwcorporatie SSH heeft de krapte zien toenemen. "U ziet dat studenten na hun afstuderen gewoon blijven wonen in hun studentenwoning, omdat er geen doorstroming plaatsvindt op de woningmarkt." De algemene woningmarkt heeft dus ook invloed op de studentenverhuur. "In Utrecht ziet u bijvoorbeeld dat het aantal studentenwooneenheden met 4000 is gestegen, maar het aantal uitwonenden studenten is met 2000 gedaald. De woningen zijn niet weg, maar er wonen anderen dan studenten in de studentenwoningen."

Mannen

Dan lijkt het vinden van een kamer voor mannelijke studenten ook nog eenslastiger te zijn. Jeffrey Koppelaar daarover: "U ziet vooral bij particuliere verhuurders dat er vaker eisen worden gesteld. Dat huurders liever vrouwen in huis hebben omdat de aanname is dat ze schoner zijn. U ziet het ook in advertenties, die ziet u nauwelijks specifiek voor mannen, maar wel vaak voor vrouwen." Bij corporaties speelt dit niet, die kunnen geen aanvullende eisen stellen.

Toch is het niet onmogelijk om een betaalbare, fijne woonruimte te vinden, zegt Koppelaar. Daar zal u alleen wel wat voor moeten doen. "Zet uw netwerk in, en schrijf u op tijd in bij verschillende instanties." Roeland Kreeft vult nog aan: "Een huur voor 9 vierkante meter, van €500 is absurd. Wees u daarom ook bewust van uw rechten."

Bron: EenVandaag en Radar