gezien in de VS

Gezien in de VS: huizenmarkt gaat definitief veranderen

Vastgoed helpt makelaars vooruit kijken. In dit artikel de disruptieve ontwikkelingen gezien in de Verenigde Staten, waarvan verwacht wordt dat ze ook in Europa de huizenmarkt zullen veranderen.  

1. Transparante transacties

De online biedingen pilot van de NVM dit jaar mag dan geen succes zijn geworden, in de VS krijgen nieuwe spelers die faciliteren in een transparant biedingsproces inmiddels al wel voet aan de grond. Biedingen worden sec bepaald door de koper en worden transparant aan de verkoper aangeboden. Het informatie-monopolie van de makelaar is voorgoed voorbij: transparante adviezen en juridische begeleiding worden essentieel voor de dienstverlening makelaars. De nieuwe online platforms zullen allemaal gericht zijn op het faciliteren van de complete transactie, dus ook alle contracten zullen volledig elektronisch worden afgehandeld. Een goed voorbeeld van een nieuwe transparante online speler in de VS is www.haus.com.

2. Volledig online afgehandelde transacties

Online afhandeling van de verkoop en koop van huizen zal een grote vlucht nemen in 2017. Er is sprake van dat Docusign, een Amerikaans bedrijf die online contracten tekenen mogelijk maakt, dit jaar naar de beurs gaat. Die mogelijke beursgang wordt nu al gezien als de belangrijkste van volgend jaar. Online een huis kopen, het zal steeds meer gemeengoed worden! Ontwikkelaar BPD bezigt in Nederland al de volledige online afhandeling van transacties van door hen ontwikkelde nieuwbouwwoningen. Een van de aanbieders op de Nederlandse markt van de digitale handtekening is Ondertekenen.nl. De volledige transactieketen van huurcontracten, koopaktes en hypotheken kan digitaal worden doorlopen en met de juiste bewijskracht worden vastgelegd. Ondertekenen werkt samen met iDIN, het nieuwe initiatief van de banken om op een betrouwbare manier de digitale identiteit van Nederlandse consumenten vast te stellen.

3. Platforms die huizen doorverkopen

De grootste innovatie op de huizenkoop- en verkoopmarkt zijn diensten als Opendoor en Knock.co: platforms die de verkoper direct een bepaald bedrag geven voor het huis. Dat betekent snel verkopen, met weinig risico en geen courtage. Wellicht zal hij enkel een iets lagere prijs ontvangen dan aanvankelijk gehoopt. Maar: als je je huis via het platform verkocht hebt en het platform verkoopt vervolgens het huis voor een hogere prijs binnen 45 dagen door, dan ontvangt de verkoper dat verschil, bovenop de reeds betaalde prijs.

Het hele process is geautomatiseerd. Zelfs bezichtigingen gaan geheel automatisch bij Opendoor. Indien je een bezichtiging wenst, regel je dat via je mobiel. Een unieke code geeft je toegang tot dat specifieke huis en je kunt rustig het huis bekijken in je eigen tijd, zonder aanwezigheid van een makelaar. Alles wordt met camera's nauwlettend in de gaten gehouden.

Er gaan al stemmen op die Opendoor neerzetten als de tweede makelaar van de VS in 2016.  Is dit die ‘Über’ waar alle woningmarktprofessionals - soms met enige vrees - op wachten? Onherroeplijk zullen bedrijven vergelijkbaar met Opendoor en Knock.co in Nederland ook opduiken en dat zou wel eens een serieuze uitdaging kunnen vormen voor de makelaardij.

4. Wat zal er gebeuren met funda?  

De kenners roepen al heel lang dat de monopoliepositie van funda onhoudbaar is. Mogelijke concurrenten komen naar verwachting uit alle hoeken, van wizzkids op zolderkamers tot de grootste spelers als Facebook en Google. Nu wordt er in Amerika gespeculeerd dat Zillow, de funda van de VS, volgend jaar waarschijnlijk op overnamepad zal gaan in Europa. Wat zijn de mogelijke consequenties hiervan? Wordt het gehele makelaarsmodel veranderd? Gaan we dan richting een broker/agent model?

5. Bots

Bots gaan het werk overnemen. Wij consumenten zullen steeds meer gewend raken om onze informatievoorziening af te handelen via een "messenger" app: Facebook Messenger, Telegram, Skype, WhatsApp, WeChat. Deze messenger platforms zullen de nieuwe browsers worden door middel van bots die je kunt programmeren zodat zij op dit soort platforms opdrachten uit kunnen voeren. Bijvoorbeeld: 'zoek een huis dat bij mij past via Facebook Messenger'. De bot gaat dan op basis van jouw profiel op zoek naar een huis dat goed bij je past en antwoordt jou in de app…

Deze en andere ontwikkellingen uit eerste hand vernemen? En in 4 dagen voor het hele studiepunten/uren verdienen? Ga met Vastgoed en Fundament All Media mee naar de Real Estate Connect van 16-20 januari.