De bouwproductie groeit in 2017 in een lager tempo door

Groei bouwproductie zwakt in 2017 af

In 2017 groeit de bouwproductie in een lager tempo door. Zo neemt het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen na een krimp in 2016 weer toe. De infrasector groeit gematigd en ziet in 2018 het volume verder aantrekken, doordat er enkele grote projecten op stapel staan. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het nieuwe Vooruitzicht bouw.

De verwachting is dat de groei van de bouwproductie voor geheel 2017 uitkomt op vier procent. Aannemers zijn begin 2017 zeer optimistisch gestemd, al was er in januari wel een kleine terugval in de productie. Dit kwam waarschijnlijk vooral door het koude weer. Het is de nieuwbouw, maar vooral ook de verbouwingen van woningen die door de aangetrokken woningmarkt de kar blijven trekken.

Recessie

"In 2017 neemt de bouwproductie voor het vierde jaar op rij toe", aldus Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed. "De krimp van de recessie is begin 2017 echter nog niet helemaal goed gemaakt. Het volume in de bouw ligt nog vijf procent onder de top van 2008."

Vergunningverlening woningbouw weer in de plus

De woningnieuwbouw groeit dit en volgend jaar gestaag verder. De afname van bouwvergunningen door te weinig plancapaciteit bij gemeenten en ontwikkelaars lijkt gekeerd. Sinds halverwege 2016 neemt het aantal vergunningen weer langzaam toe. De onderhouds- en verbouwsector in de woningbouw draait recordomzetten door het hoge aantal transacties op de woningmarkt. Nieuwe woningeigenaren verbouwen hun huis om het aan hun eigen woonwensen aan te passen.

Lichte groei infrasector

Infrabouwers zijn begin 2017 positief gestemd. De aangetrokken woningbouw laat de vraag naar nieuwe toegangswegen en bestrating toenemen. In 2018 kan de groei verder aantrekken doordat dan enkele grote infraprojecten van start gaan. 

Utiliteitsbouw trekt langzaam aan

Voor het eerst sinds 2011 groeien de investeringen in bedrijfsgebouwen. De waarde van het aantal afgegeven vergunningen voor bedrijfsgebouwen neemt ook weer licht toe. Het zijn vooral de bouwvolumes voor logistieke ruimten en bedrijfshallen die aantrekken. De groei van de orderboeken van utiliteitsbouwers is wel gestopt.