Stijging aantal hypotheekrenteaanvragen

Groei hypotheekaanvragen dankzij angst voor stijging hypotheekrente

Potentiële huizenkopers zijn bang voor stijging van de hypotheekrente en deze angst in combinatie met de toegenomen krapte op de huizenmarkt geeft hen het gevoel dat ze snel moeten beslissen over een nieuwe hypotheek. De hoeveelheid nieuwe hypotheken is vorige maand verder gestegen. Uit een rondgang door het Hypotheken Data Netwerk(HDN) blijkt de stijging van het aantal hypotheekaanvragen veroorzaakt te worden door de hypotheekrentestijgingen van enkele geldverstrekkers in de afgelopen periode.

Stijging hypotheekaanvragen

In februari 2017 zijn ongeveer 30.600 unieke hypotheekvragen via het HDN verstuurd. Dat brengt een stijging van zo’n 15% ten opzichte van januari 2017 met zich mee, toen er zo’n 26.700 aanvragen werden verzonden. Ten opzicht van februari 2016 zijn circa 20% meer aanvragen verzonden. Deze stijging volgt het reguliere seizoenspatroon, waarin in de maand februari over het algemeen een hoger aantal aanvragen via HDN wordt verzonden’, aldus Dorine van Basten, directeur HDN.

Langer hypotheekrente vastzetten

Uit een rondgang onder enkele hypotheekadviseurs blijkt ook dat de rentestijgingen van enkele hypotheekaanbieders in de afgelopen weken van positieve invloed zijn geweest op de stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Verder constateren zij een verschuiving in de rentevaste periode. ‘Steeds meer consumenten kiezen voor langere rentevaste perioden door de huidige lage rentestand’, licht Van Basten toe. De 10-jaarsrente is nog steeds het meest populair, op de voet gevolgd door 20 jaar vast. En sinds kort is de 30-jaars rente de ‘runner up’.