GroenLinks presenteert actieplan om woningbouw voor middeninkomens te bevorderen

“Voor mensen met een middeninkomen is het moeilijk om een huis te vinden: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om een hypotheek te krijgen”, stelt GroenLinks. De politieke partij doet drie voorstellen om meer woningen voor middeninkomens te realiseren, zodat ‘iedereen kan wonen in de plaats waar ze werken’.

Volgens GroenLinks is het wonen in steden onbetaalbaar geworden voor mensen met een middeninkomen. “We zien vaker dan eens dat er voor 50 vierkante meter 1.000 euro huur betaald moet worden. Ook het kopen van een woning is enorm lastig. Naast de koopprijs komen er verschillende kosten bij die van eigen geld betaald moeten worden. Bij een woning van 180.000 euro betaal je 5.000 tot 8.000 euro extra voor bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en makelaarskosten. Deze koopblokkade is vooral voor starters een probleem, omdat zij dit bedrag niet mee kunnen financieren bij de aanvraag van een hypotheek."

GroenLinks doet de volgende drie voorstellen:

  • “Woningbouwcorporaties moeten meer ruimte krijgen om midden huurwoningen te kunnen bouwen. Want de markt doet het gewoon te weinig.
  • De kosten koper mee financieren in de hypotheek, zodat niet alleen mensen met een groot eigen vermogen een huis kunnen kopen.
  • De plekken in de stad waar nu al gebouwd wordt beter benutten door gemeenten te stimuleren én te ondersteunen bij het verdichten van steden (meer hoogbouw en bebouwing ongebruikte ruimte). Ook moet leegstand tegengegaan worden door het invoeren van een openruimte heffing.”

“De reden voor het nu lanceren van het actieplan is dat op dit moment het wetgevingsoverleg wonen plaatsvindt in de Tweede Kamer waarin de woonbegroting voor aankomend jaar vastgesteld gaat worden”, vertelt Lot Feijen (foto) van GroenLinks aan Vastgoedjournaal. “Met moties gaan we proberen ervoor te zorgen dat het nieuwe kabinet ons actieplan gaat implementeren". GroenLinks roept de minister op om van betaalbaar wonen een topprioriteit te maken.

Bron: GroenLinks, Vastgoedjournaal.