Vastgoed actueel - amsterdam

'Groot risico op huizenbubbel in Amsterdam'

Amsterdam behoort tot de vijf steden met het grootste risico op een huizenbubbel. Dat staat in de jaarlijkse Global Real Estate Index van de Zwitserse bank UBS. Alleen Hong Kong, München, Toronto en Vancouver gaan de hoofdstad nog voor.

Een score van boven 1,5 duidt op een bubbel. Amsterdam scoort 1,65. De Global Real Estate Index van UBS weegt de huizenprijzen in een stad af tegen lokale economische factoren als inkomen en werkgelegenheid. Volgens het rapport is het risico op een huizenbubbel aanwezig in Amsterdam, omdat de huizenprijzen in de hoofdstad explosief zijn gestegen en woningen steeds minder betaalbaar worden. Daarbij stelt UBS dat de loonstijgingen in Nederland zijn achtergebleven en het moeilijker wordt om geld te lenen.

De top 5

Hong Kong 2,03
München 1,99
Toronto 1,95
Vancouver 1,92
Amsterdam 1,65

Amsterdam is op de UBS-lijst inmiddels ook Londen (6) voorbij. De bankiers zoeken de verklaring voornamelijk in de politieke onzekerheid met de Brexit in het vooruitzicht. Desalniettemin scoort Londen nog steeds een 1,61 op de index. Een woningmarkt met een score tussen 0,5 en 1,5 is volgens UBS te hoog geprijsd, maar is nog geen bubbel. In die categorie vallen steden als Parijs (1,44), Tokyo (1,09) en New York (0,68). Volgens UBS kan een bubbel overigens alleen bewezen worden op het moment dat de bubbel knapt.

In Hongkong is de kans op een huizenbubbel het grootst. Sinds 2008 zijn de huizenprijzen daar verdubbeld en de huren met 15 procent gestegen. Daar staat tegenover dat het reële inkomen gelijk is gebleven.

Prijzen nog niet op niveau van voor de crisis

Huizenprijzen stijgen niet meer zo hard als in voorgaande jaren, maar de betaalbaarheid blijft een groot probleem. Volgens het rapport zijn huizenprijzen in grote steden in de afgelopen vijf jaar met 35 procent gestegen. "Ondanks dat vele financiële centrums nog altijd het risico lopen op een huizenbubbel, kunnen we de huidige situatie niet vergelijken met de situatie voorafgaand aan de crisis", laat UBS weten in een verklaring. "Investeerders moeten wel uitkijken met huizenmarkten in bepaalde gebieden met een risico op een huizenbubbel."

Bron: am:web en nu.nl