Grote interesse voor nul-op-de-meter nieuwbouwwoningen in Zoetermeer

In Zoetermeer verrijzen dit jaar veertig nieuwbouwwoningen waarvan zestien nul-op-de-meter woningen. Niet eerder zijn er zoveel van deze koopwoningen, die per saldo geen energie verbruiken, in één keer in de markt gezet. Eind november vond er een informatieavond plaats voor potentiële kopers van deze woningen in de wijk Oosterheem. De interesse van kopers is groot, vooral voor de meest duurzame variant.

Ruim, een mooi project en zo snel mogelijk inschrijven. Dit waren een paar reacties van potentiële kopers van een duurzame woningen in Hof van Heden in de Zoetermeerse wijk Oosterheem.  Een van de geïnteresseerden zei: “Leuk concept, dat nul-op-de-meter, maar het hofje en de autoluwte spreken me meer aan vanwege ons dochtertje van 9 maanden.”

Grote interesse

Volgens BPD (voorheen Bouwfonds Ontwikkeling) die De Hof van Heden heeft ontwikkeld, gaat het bij kopers uiteraard in eerste instantie om een goed product, dus een mooie woning. Maar kopers denken daarnaast veel groener dan professionals vaak denken. Inmiddels zijn alle woningen toegewezen en worden aanvullende verkoop- en hypotheekgesprekken gevoerd met de potentiële kopers. De belangstelling voor nul-op-de-meter woningen is nog groter dan voor de niet-nul-op-de-meter woningen. Volgens betrokken partijen hebben sommige kopers aangegeven liever op de reservelijst te staan voor een nul-op-de-meter woning dan dat ze een ‘gewone’ woning toegewezen krijgen.

De nul-op-de-meter woningen beschikken onder andere over een individuele waterpomp en bodemwarmtewisselaar en zonnepanelen voor het opwekken van de benodigde groene stroom.

Extra hypotheek

Kopers van nul-op-de-meter woningen hebben het voordeel dat ze een hogere hypotheek kunnen krijgen. Sinds begin 2016 bedraagt de maximale hypotheek 102 procent van de waarde van het huis, maar kopers van duurzame en dan vooral nul-op-de-meter-woningen, hebben de mogelijkheid om meer te financieren dan normaliter is toegestaan. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat ze lagere maandelijkse lasten hebben omdat ze geen energiekosten hebben. De extra hypotheekruimte kan oplopen tot 27.000 euro.

Hof van Heden omvat twee hofjes. De rijwoningen verschillen in grootte, ligging en indeling. 

foto: www.romantischwaterzicht.nl