Vastgoed actueel - studenten

'Grote studieschuld maakt het krijgen van hypotheek vrijwel onmogelijk'

De hoogte van een hypotheek bij het kopen van een eigen woning wordt door een studieschuld nog altijd drastisch beperkt of zelfs onmogelijk. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder de vijf grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. De invoering van het het zogeheten sociaal leenstelsel in 2014 heeft een eigen woning voor studenten eerder verder weg dan dichterbij gebracht. Dat schrijft am:web op haar website.

Uit de inventarisatie blijkt dat banken de hoogte van de hypotheek berekenen met de oorspronkelijke studieschuld in plaats van de werkelijke, overgebleven schuld. Bij een bruto-inkomen van 40.000 en een gemiddelde studieschuld van €21.000 wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met € 42.274 (oude stelsel) of €25.418 (nieuwe stelsel).

Geen woning kopen

Dit forse verschil zorgt er in veel gevallen voor dat starters geen woning kunnen kopen, wat tevens zorgt voor opstopping in de studentenhuisvesting. Daarnaast kan een studieschuld ondanks het extra aflossen van de schuld nog tientallen jaren meespelen bij het afsluiten van een hypotheek, zo geeft ook Kitty de Heiden, manager hypotheken bij ABN Amro tegenover het ISO aan.

Actuele schuld

Dit is volgens het studentenoverleg in strijd met de motie die in 2015 in de Tweede Kamer werd aangenomen, waarin de minister werd opgeroepen om in de afspraken met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de berekening van de hoogte van de hypotheek af te laten hangen van de actuele schuld. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ''Duizenden euro’s aan studieschuld aflossen loont niet. Afspraak is afspraak: de norm moet zijn dat hypotheekverstrekkers kijken naar de actuele schuld, niet de oorspronkelijke schuld.’’

Terugbetaalvoorwaarden

Het ISO wijst verder op de gunstige terugbetaalvoorwaarden die het ministerie van Onderwijs hanteert voort studieleningen. Ook is een studieschuld niet BKR-geregistreerd, omdat dit volgens toenmalig minister Bussemaker de ‘leenangst’ zou vergroten. Aan de andere kant blijkt dat gunstiger terugbetalen (35 jaar, lagere maandlasten) ervoor zorgt dat studenten langer geen (volwaardige) hypotheek kunnen krijgen en is er de wettelijke plicht om de studieschuld wel te noemen bij de aanvraag van een hypotheek.

Consequenties

Volgens Van den Brink verzuimt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om studenten de gevolgen voor een eventuele latere hypotheek uit te leggen. “Als u 200 leent van een vriend, dan bespreekt u toch ook voorwaarden en consequenties? DUO faalt in het vervullen van haar basistaak, als zij de consequenties van lenen verzwijgt.’’

Bron: am:web