Vastgoed Actueel zonnepanelen

'Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing'

Huizenkopers krijgen bij een kwart van de geldverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijk toegestane 106 procent willen lenen om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 31 geldverstrekkers.

Een kleine 30 procent wil hun klanten wel meer lenen voor verduurzaming van hun woning, maar berekenen daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag die kan oplopen tot meer dan een half procent.

Vereniging Eigen Huis roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen. Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij. De vereniging schrijft hierover een brief aan minister Ollongren.

Meer lenen mag wel, maar lukt vaak niet

Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. Vereniging Eigen Huis onderzocht deze mogelijkheid bij 31 geldverstrekkers. Maar liefst acht daarvan doen hier niet aan mee: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Negen anderen berekenen hun klanten voor deze verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. "Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant", zegt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis. Veertien geldverstrekkers laten zien hoe het wel moet: daar kan een huizenkoper wel extra lenen om de nieuwe woning energiezuinig te maken, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt. 

SNS-hypotheek veel duurder door energiebesparing

Iemand die een woning koopt met een waarde van €300.000 kan maximaal €318.000 lenen, mits het extra geld wordt besteed aan isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Bij SNS betalen klanten hiervoor de hoogste renteopslag. Deze bank berekent over de gehele hypotheek maar liefst 0,55 procent bovenop de normale rente, waardoor de jaarlijkse lasten €1.750 (bruto) stijgen. In een reactie zegt de Volksbank, waar SNS deel van uitmaakt, dat de renteopslag niets te maken heeft met het verduurzamen van woningen. De bank hanteert een tarief voor hypotheken tot 100 procent van de woningwaarde en één voor erboven. "Dat geldt ook voor mensen die een hypotheek oversluiten of een restschuld financieren'', stelt een woordvoerder.

Bekijk het overzicht van alle geldverstrekkers.

 

Bron: VEH, BD.nl