schade door vochtigheid in woning

Het meten van de vochtigheid in een gebouw

Het is de schrik van vele eigenaars van een huis: vochtige muren, plafonds en vloeren. Het vocht tast niet alleen de bouwmaterialen aan, maar leidt eveneens tot een hoge relatieve luchtvochtigheid en schimmelvorming. Vocht in een muur, vloer of plafond kan veroorzaakt worden door een lekkende waterleiding. Optrekkend grondwater is vaak de oorzaak van een vochtige muur of een vochtige vloer. De herstelling van een vochtige muur, vloer of plafond brengt heel wat kosten met zich mee. Het is mogelijk dat een muur of vloer moet geïnjecteerd worden tegen optrekkend vocht of dat een gedeelte moet opengebroken worden om een lekkende waterleiding te herstellen. Een muur moet in vele gevallen nadien terug bepleisterd worden. Het is daarom van het grootste belang om vocht in bouwmaterialen zo vroeg mogelijk te ontdekken, zodat de schade beperkt blijft. Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige vochtigheidsmeters die de relatieve luchtvochtigheid en de vochtigheid in bouwmaterialen kunnen meten.

Relatieve luchtvochtigheid in een woning

U vindt goedkope vochtigheidsmeters, vaak gecombineerd met een thermometer, die de relatieve luchtvochtigheid in uw huis meten. Deze meting geeft een eerste indicatie over eventuele vochtproblemen in uw woning. De ideale relatieve luchtvochtigheid in een woning bedraagt 40% tot 60%. Meet u een relatieve luchtvochtigheid boven 60%, dan doet u er goed aan om meer te ventileren. In ernstige gevallen kan een actieve ontvochtiger een oplossing bieden. Een te hoge relatieve luchtvochtigheid werkt schimmelgroei in de hand, leidt tot hogere verwarmingskosten en een minder aangenaam binnenklimaat.

Het meten van de vochtigheid van bouwmaterialen

Er bestaan ook meters waarmee het mogelijk is om het vochtgehalte van bouwmaterialen te meten. Dit soort vochtigheidsmeters zijn meestal uitgerust met twee meetpennen die in het materiaal worden gedrukt. De vochtigheidsmeting is eigenlijk een meting van de elektrische weerstand van het materiaal. Hoe meer vocht in het materiaal, hoe lager de weerstand. Met goedkope materiaalvochtigheidsmeters kunt u van een beperkt aantal bouwmaterialen (hout, beton, baksteen, gipskarton,...) met een aanvaardbare nauwkeurigheid het vochtgehalte meten. Duurdere vochtigheidsmeters bezitten een hogere nauwkeurigheid en laten toe om veel meer soorten bouwmaterialen te onderzoeken.

Grote keuze in vochtigheidsmeters

In de handel vindt u een ruime keuze in vochtigheidsmeters die de relatieve luchtvochtigheid of het vochtgehalte in materialen meten. De prijs van dergelijke vochtigheidsmeters varieert van enkele tientallen euro's tot honderden euro's, al naargelang het aantal meetbereiken en de nauwkeurigheid die u wenst.