Vastgoed Actueel wereldstad

Hoeveel vierkante meters hebben huurders in wereldsteden?

Huurders in Amsterdam hebben het moeilijk. Vergeleken met de rest van Nederland worden voor kleine woonoppervlakken relatief hoge huurprijzen gevraagd. Maar het kan altijd nog erger, zo blijkt uit een onderzoek van databureau Statista.

Onderstaande grafiek laat voor de populairste steden wereldwijd zien hoeveel ruimte je krijgt als je gemiddeld 1.250 euro per maand aan huur te besteden hebt (1.500 dollar).

Middenmoter

Amsterdam mag in internationaal perspectief een ‘middenmoter’ zijn bij de vergelijking tussen huurprijzen en woonoppervlak. Dit neemt niet weg dat de markt voor huurwoningen in de vrije sector, vooral in het middensegment (711 tot 1000 euro huur per maand) op slot zit in Nederland. De vraag is veel hoger dan aanbod. Daardoor stijgen huurprijzen en hebben huishoudens die niet kunnen kopen, maar te veel verdienen voor sociale huur, moeite om passende woonruimte te vinden.

Scheefwonen

In Utrecht bijvoorbeeld is de huurprijs op de vrije markt in 2016 met bijna 20 procent is gestegen ten opzichte van 2015. Reden dat die huurprijzen toenemen, is dat sociaal huren en kopen moeilijker wordt. Scheefwonen is namelijk aangepakt waardoor mensen die meer verdienen dan zo’n 36 duizend euro bruto per jaar, niet meer in aanmerking komen voor sociale huur.

Tegelijk is kopen moeilijker. Huizenprijzen zitten vooral in gewilde steden fors in de lift en de leeneisen voor nieuwe hypotheken zijn sinds enkele jaren fors aangescherpt.

Bron: Business Insider