Vastgoed Actueel Hypotheek

Hoger aantal leningdelen per hypotheek

Het aantal leningdelen per hypotheek is vorig jaar opnieuw toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop. Sinds 2013, toen voor nieuw te sluiten hypotheken de eis van annuïtaire aflossing ging gelden, is het aantal leningdelen toegenomen van 1,70 tot 1,94 per hypotheek, meldt InFinance.

Meer dan vijf leningdelen geen uitzondering

Met name bij doorstromers en bij einde relatie is er volgens de hypotheekketen sprake van meerdere leningdelen, met verschillende aflosvormen en perioden dat de hypotheekrente aftrekbaar is. Aanvragen met meer dan vijf leningdelen zijn inmiddels geen uitzondering meer en illustreren volgens De Hypotheekshop de toegenomen fiscale complexiteit, waar consumenten, adviseurs en de belastingdienst mee te maken hebben.

In de dagelijkse praktijk geeft het aantal leningdelen soms problemen. “Geldverstrekkers worstelen met het toegenomen aantal leningdelen. Eén grote aanbieder kan er maximaal vier in het systeem registreren”, aldus De Hypotheekshop.

Minder aflosvrij

Het onderzoek laat tevens zien dat de gemiddelde hoogte van een aflossingsvrij leningdeel in 2018 niet verder is gestegen, maar zelfs licht is gedaald tot € 121.000. Dit is volgens De Hypotheekshop een breuk met de trend waarbij de hoogte van een aflossingsvrij deel de laatste jaren juist telkens toenam (2013: € 102.000, 2017: € 122.000).

Grote geldverstrekkers trappen het seizoen af

In de eerste weken van het nieuwe jaar valt het hoge aantal renteverlagingen door bijna alle grote geldverstrekkers op. Alleen Rabobank, Aegon en NIBC blijven vooralsnog achter.

Lloyds Bank maakte vorige week bekend dat klanten voortaan direct profiteren van een lagere rente als de hypotheek door (extra) aflossen of een waardevermeerdering van de woning in een lagere tariefklasse valt. 

Bron: InFinance